Har du problemer med kondens? Disse 8 planter kan hjælpe dig

Hus og have

13/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Planter har været moderne længe. De er dog ikke kun pæne, de er også gode for dit hjem.

Eksperter fra YouTube-kanalen The Daily Eco har delt otte planter, som ikke kun kan forskønne dit hjem, men også tjene en vigtig rolle i at beskytte dit hus mod skimmelsvamp.

Det skriver Express

Da det kolde vejr fejer over Danmark, begynder mange hjem at danne kondens og efterfølgende opbygning af skimmelsvamp. Men ifølge planteeksperterne bag Youtube-kanalen 'The Daily Eco' er der otte stueplanter, som kan "bekæmpe" fugt i vores hjem.

Eksperterne forklarede:

"Vidste du, at ophobning af fugt i vores hjem kan bekæmpes af planter, der absorberer fugt? Disse planter vil også forskønne dit hjem og forbedre dets forhold."

Fredslilje

Den første stueplante, der anbefales til at absorbere fugt i luften, er en fredslilje, en tropisk plante, som oftest findes indendørs på grund af dens manglende evne til at modstå frost.

"Den har ikke brug for meget belysning og har evnen til at absorbere fugt gennem sine blade, hvilket gør den til en fantastisk mulighed for rum uden mange timers sol og masser af fugt," sagde planteeksperterne. "Hvis bladene bliver brune, er det et tegn på, at planten har brug for mere vanding, et mere beskyttet sted eller en tilførsel af kompost."

Edderkoppeplanter

Edderkop-planter omtales også nogle gange som båndplanter.

Ligesom fredsliljen har edderkop-planter en stor kapacitet til at absorbere miljøfugtighed.

Daily Eco-eksperterne forklarede, at planten absorberer meget af det vand, den har brug for "fra luften".

"Hvis det er placeret i et fugtigt område, behøver det ikke meget vanding," siger de og tilføjer:

”Den kræver heller ikke ret meget lys, og den har heller ikke krævende pleje. Du skal vide, at det også er i stand til at rense formaldehyd i miljøet."

Tillandsia

"Tillandsia absorberer fugt i miljøet for at hydrere sig selv, da den ikke har rødder til at binde sig til jorden for at udvinde næringsstoffer eller vand," forklarede The Daily Eco-eksperter og fortsatte:

"Det er en af de planter med den største affugtningskapacitet, og de har ikke brug for substrat, så vi har større frihed, når vi skal vælge dens placering."

Tillandsia er letdyrkede planter, som kun har brug for en lille smule gødning på bestemte tidspunkter, og lidt vandsprøjt i ekstremt tørre omgivelser.

Niaouli

Niaouli-planter er en del af en familie af buske og træer hjemmehørende i Australien, så de er vant til varme og fugtige omgivelser.

"Især denne ene er kendt for at være et af de træer, der absorberer fugt mere effektivt, og er meget nyttige i jord med overskydende vand," sagde eksperterne. "Den når højder på op til 20 eller 25 meter, selvom den let kan beskæres for at kontrollere dens vækst."

Calathea

Calathea planter har brug for et fugtigt miljø for at trives. Daily Eco-teamet forklarer, at det betyder, at de er "i stand til at absorbere en betydelig mængde fugt i luften." De tilføjede:

"På grund af deres lave lysbehov og deres krav om fugt er disse slående farverige bladplanter meget brugt til at absorbere vand fra badeværelset."'

Bambuspalmetræ

Bambuspalmetræer absorberer ikke kun den omgivende luftfugtighed, men de er også i stand til luftrensning.

"I sit naturlige miljø når den højder på op til tre meter høje," sagde The Daily Eco og tilføjede: “Selv om det indendørs vokser meget mindre. Vi anbefaler, at du finder et fugtigt og skyggefuldt sted til det."

Mynte

Mynte er ikke kun praktisk i køkkenet som madlavningsingrediens, men den kan også absorbere fugt fra miljøet.

"Denne aromatiske plante er fremragende til at absorbere fugt fra jorden," forklarede The Daily Eco-videoen og fortsatte: ”Ligeså suger den også meget fugt fra omgivelserne, så den er også ideel at have i køkkenet, badeværelset eller stuen. “

Engelsk efeu

Engelsk efeu er en britisk klatreplante, som er bedst egnet til at blive placeret i luften eller højt oppe, såsom på en hylde.

YouTube-kanaleksperterne forklarede:

"Klatrende efeu vil hjælpe med at holde luften ren og absorbere dens fugt og beskytte dit hus mod skimmelsvamp."