Guide til beskæring af hortensiaer: Sådan gør du

Hus og have

02/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Få flotte sommerblomster!

Hortensiaer er elsket for deres frodige blomster, der pryder enhver have.

Men for at sikre, at de blomstrer optimalt, er korrekt beskæring essentiel.

Her er en trinvis guide til, hvordan du beskærer dine hortensiaer, så de bliver klar til sommerens blomsterflor.

Det skriver Express.

Identificer din hortensiatype

Først og fremmest er det vigtigt at identificere, hvilken type hortensia du har, da dette bestemmer, hvordan og hvornår du skal beskære.

Ifølge plantemærket Proven Winners findes der primært fem typer hortensiaer: storbladet, bjerg, glat, paniculata og egeløv. Nogle blomstrer på gammelt træ (sidste års grene), mens andre blomstrer på nyt træ (dette års vækst).

Beskæring afhængig af type

For hortensiaer, der blomstrer på gammelt træ, som egeløv, storbladet- og bjerg hortensiaer, skal du beskære lige efter blomstringen er overstået.

Dette kan dog være svært, da de blomstrer sent på sæsonen, og der kan være lidt tid mellem den sidste blomst og starten af den næste vækstsæson. For sen beskæring kan fjerne potentielle blomster for næste år.

Proven Winners anbefaler, at man undgår at beskære disse hortensiaer sent på sæsonen, bortset fra at fjerne overflødige grene.

Hortensiaer, der blomstrer på et nyt træ, herunder paniculata-hortensiaer, kan med fordel beskæres om efteråret, når planten er gået i dvale. Disse planter sætter ikke knopper før sent om foråret, så tidlig beskæring fjerner ikke de nye knopper.

Hvor meget skal der beskæres?

Det er generelt sikkert at beskære op til en tredjedel af en hortensia, der blomstrer på nyt træ. Når du beskærer, bør du klippe lige over et sæt store, sunde blade.

Hvis en gren er brudt eller død, kan den fjernes helt. Hvis du er i tvivl, så lad være med at beskære. Ingen hortensia kræver beskæring for at vokse og blomstre godt.

Råd til den grønne senior

Selvom det kan virke uoverskueligt at beskære hortensiaer korrekt, er det en indsats, der betaler sig med smukke blomster hele sommeren.

Husk, lidt forsigtighed rækker langt, og dine planter vil takke dig med deres bedste blomstring.