Græseksperter: Sådan slår du græs om sommeren og holder plænen flot

Hus og have

08/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

At slå græs er den vigtigste opgave inden for græsplænevedligeholdelse, og valget af tidspunktet for at slå græs gør en stor forskel for haven som helhed.

Så ofte bør du gøre det

Når sommeren nærmer sig, bør haveejere fordoble hyppigheden af deres græsslåning. Slå græsplænen hver anden uge i gennemsnit (to gange om ugen), og skift kun til en gang om ugen i perioder med tørke.

Eksperterne hos Gardening Know How har fremhævet vigtigheden af at vide, hvornår man skal slå græs: "Det rigtige tidspunkt at slå græs er afgørende. Det er dog ikke vigtigere end græssets højde, hvor ofte det slås, eller om man bruger græsklip som muld, men det er en af de mere vigtige aspekter af sund græsplænevedligeholdelse.

Og derfor bør du vælge tidspunktet med omhu: "Det bedste tidspunkt at slå græs er formiddagen mellem kl. 8 og 10, når dugen er tørret fra græsset. Hvis det regner, eller græsset stadig er vådt, bør man undlade at slå græs."

Hos gartnereksperterne fra Fantastic Gardeners er der enighed om det: "Der er debat i havefællesskabet om, hvor vigtigt det er at vælge et bestemt tidspunkt på dagen til at slå græs. Dog vil de fleste professionelle gartnere være enige om, at mellem kl. 8 og 10 om formiddagen er det bedste tidspunkt at slå græs. Årsagen til dette er, at græsplæner har brug for tid til at hele inden aftenen. Græsset har brug for fordelene ved vejret om dagen til at tørre og hele, inden det bliver aften."

Næstbedste tidspunkt

Det næstbedste tidspunkt at slå græs er sen eftermiddag fra kl. 16 til 18, når temperaturen er faldet eller er ved at falde. Hvis man venter til sen aften, har græsset ikke nok tid til at komme sig, hvilket kan gøre det modtageligt for græssygdom og græssvamp.

Når det kommer til at slå græs, anbefales det, at haveejere hæver klipperens blade en smule i varmt vejr. Det uddyber eksperterne: "Længere græs klarer sig bedre i tørke og bevarer sine farver mere levende. Det er også stærkere og mindre tilbøjeligt til slid og ælde. I uger med tørke skal man kun klippe et par strå af det længere græs for at stimulere væksten og holde det flot og sundt."