Gør din have klar til efteråret: 5 tips til september

Hus og have

01/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Det er smart at få gjort nu

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du inspiration til gode gøremål i haven i september.

Det skriver Haveselskabet i en pressemeddelelse.

Årets første efterårsmåned er over os, og det betyder, at der er masser at tage sig til i haven. Også gøremål, som vi har været vant til at gøre på andre tider af året. Der er græs, der skal slås og frø, der skal sås. Men også kartofler, der nu skal op tidligere end i traditionens kartoffelferie, og planter, der skal plantes. 

Her får du 5 af Haveselskabets gode gøremål i haven i september

1. Del stauderne 

September er en ideel måned til at dele havens stauder, især dem der blomstrede i foråret og forsommeren. De fleste stauder vokser væk fra centrum, og mange bliver på et tidspunkt mere eller mindre døde i midten. Så er det på tide at grave dem op, dele dem, kassere det døde og genplante resten i haven eller i potter til senere udplantning. Det er bedst at gøre i foråret og efteråret. Det er lidt forskelligt, hvor lette de forskellige stauder er at dele. Nogle kan blot trækkes op af jorden og plantes på ny, andre kan rives fra hinanden, og nogle har så tæt et rodsystem, at de skal have hjælp fra en spade. Ved at dele dine sunde stauder får du flere af de planter, som du med sikkerhed ved, trives i din have, og det hjælper til at gøre haven frodig.

Har du ikke allerede stauder, der kan deles, er det en glimrende anledning til at besøge et havecenter eller en planteskole og købe nogle. De fleste steder kan de vejlede dig i plantevalget, hvis du er nybegynder. 

Søndag d. 8. september er det Havens dag, og mange havecentre gør noget særligt ud af netop denne dag.  Så det er oplagt at lægge vejen forbi det lokale havecenter og få en snak med de dygtige gartnere, som kan give gode råd om planter til din have. 

2. Forny krukkerne

Sommerblomsterne, der blev plantet i krukker i maj/juni, har blomstret uafbrudt i 3-4 måneder nu, og de ser måske efterhånden lidt halvvisne og forvoksede ud. Det er tid til at udskifte dem med efterårsblomstrende asters, pyntekål, lyng, sankthansurt eller små stedsegrønne buske, der kan pynte til ud på vinteren. Har du et frostfrit drivhus, kan mange af sommerblomsterne overvintre der, og næste år vil de kunne sættes ud igen.  

3. Slutspurt på sneglejagt

Havens snegle lægger flest æg i august og september, og mange snegle overvintrer også, især de unge. Så hvis du gerne vil begrænse antallet af snegle i haven næste år, kan det betale sig at gøre en indsats nu – eller blot fortsætte sommerens indsats. 2024 har været et stort snegleår, og mange tusinde haver har været hårdt plaget. Sneglene begynder – afhængig af vejret – at lægge de første æg i sensommeren eller det tidlige efterår. Det kan derfor være en god idé at gå en daglig runde i haven og indsamle og aflive de uønskede snegle og ødelægge deres mælkehvide æg. Tidlig morgen eller aften, inden det bliver henholdsvis helt lyst og helt mørkt, er gode tidspunkter at gå på sneglejagt. Tag en pandelampe på, så vil du se mange flere, end du tror (og ønsker). Gå på jagt efter snegle og æg på fugtige steder.

4. Tag kartoflerne op

Det er en god idé at grave kartoflerne op, inden jorden bliver for tung og klæbrig. Tidligere har man taget kartoflerne op i midten af oktober, og derfor kaldtes det, vi nu kender som efterårsferie, kartoffelferie. Men de våde efterår, vi har set en del til, har gjort, at det er en god idé at være tidligere ude med opgravningen. Vælg en solrig og gerne en blæsende dag. Læg en presenning, flade kasser eller lignende ud på jorden, hvor kartoflerne kan ligge og tørre i nogle dage, men lad dem ikke ligge længere end det, da de så bliver grønne og dermed giftige. Gem dem et mørkt og køligt sted (4-8 grader), fx i en jordkule, en kold kælder, et frostfrit udhus eller lignende.

5. Så hurtigvoksende afgrøder i køkkenhaven

Køkkenhaven i september er ikke kun til at rydde op og tænke på næste sæson. Du kan sagtens så afgrøder der, hvor tidligere afgrøder allerede er blevet høstet. Det er for eksempel et fantastisk tidspunkt til koriander, spinat og radiser. Også kål kan du få stor glæde af – ikke som store kålhoveder, men som bladgrøntsager (mikrogrønt) i salater og wok. Tag fx årets overskydende kålfrø og bland dem, så dem tæt i en række. Husk at holde jorden fugtig, hvis det bliver en tør periode, og du vil i oktober kunne fylde salatskålen med skønne kåblade som supplement til, hvad man kan købe i butikkerne. Også rucola og salat kan du dyrke på denne måde. 

Også asiatiske bladgrøntsager trives i køligere perioder, så kender du ikke dem endnu, kan vi i Haveselskabet kraftigt anbefale dig at kaste dig ud i den kategori.

ET GODT HAVETIP Kornblomster, stolt kavaler, morgenfruer, valmuer og jomfru i det grønne er sommerblomster der er nemme at tage frø af. Høst frøene nu i september, så behøver du ikke købe nye frø til næste år og kan lave smukke buketter til både sig selv og din nabo. Kom frøene i kaffefiltre og skriv navn på. Frøene opbevares tørt, mørkt og kølig indtil næste forår.