Gød buskene og 6 andre ting, du kan ordne i haven allerede i marts

Hus og have

01/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der er flere ting du kan ordne i haven allerede nu.

Uanset om du er en garvet professionel eller nybegynder med grønne fingre, er det et ret glædeligt øjeblik og en oplevelse at forberede en have til foråret. Mellem marts og april er det perfekte tidspunkt at begynde forårets havearbejde og langsomt vække udendørsområder fra deres vintersøvn. Haveekspert Tom Brown har delt, hvad der skal gøres i haven for at blive klar til foråret "på en weekend".

Det skriver Express.

Forbedre græsplæner

Når det kommer til at forbedre græsplænen, rådede Tom til, at det at få det ryddet op er det "første" på listen.

Han hævdede, at den første klipning af plænen efter vinteren skal være på en høj indstilling, på denne måde vil plæneklipperen gøre alt det hårde arbejde, såsom at indsamle og rive eventuelle døde blade.

Tom tilføjede, at hvis haveejeren har kort tid, bør de gøre græsslåningen til en "prioritet", da dette vil garantere, at deres have vil se "uendeligt meget bedre ud".

Eksperten fortalte også at når klipningen er udført, skal eventuelle skaldede pletter i plænen behandles. For at gøre dette anbefalede Tom haveejere at begynde med at rive de nøgne områder for at fjerne dødt græs og mos, som vil afsløre forstyrret jord.

Han sagde: "I en spand, bland en håndfuld græsfrø med tre håndfulde sand eller kompost og tilsæt det til den bare plet. Smid ikke for meget, bare nok til let at dække den bare jord."

Beskær roser

Marts er et godt tidspunkt at beskære planter, især når det kommer til roser.

Tom bemærkede, at traditionelle hybrider og floribundas kan "klippes hårdt ned", men buskroser bør "reduceres med en tredjedel" for at holde dem kompakte og blomstrende godt.

Gød buske

For at få mest muligt ud af buske kræver det lidt viden om den korrekte dosering af gødning, og også de rigtige tidspunkter for at give den.

Eksperten anbefalede dog at tackle denne opgave nu. Han foreslog at bruge en håndfuld Growmore-gødning eller anden gødning omkring bunden af ​​buske og unge træer for at "give dem et løft", især efter beskæring.

For dem, der ønsker at gå den ekstra mil, kan de følge op fra gødningen med et 5 cm lag barkflis. Til barkflis kan haveejeren bruge dødt plantemateriale som kompost, blade, bark eller græsafklip.

Beskær buske

Tom hævdede, at nu er et godt tidspunkt til at beskære buske.

Fjernelse af et par gamle stængler ved bunden hvert år kan være med til at fremme ny vækst.

Som en generel tommelfingerregel, hvis en busk blomstrer inden udgangen af ​​juni, bør haveejeren vente, indtil den er færdig med at blomstre, før de klipper dem. For buske, der blomstrer efter slutningen af ​​juni, skal den klippes tilbage til en stærk knop i en ønsket form og størrelse. Selvom busken kan miste nogle blomster i et år eller to, vil de ende med bedre resultater.

Rengør drivhuset

For dem, der har et drivhus, plejer dette sted at være, hvor tingene bliver lagt og glemt, så det er værd at få ryddet op inden foråret kommer.

Tom instruerede: "Giv ruderne en pudsning både indvendigt og udvendigt, da et rent drivhus ofte er sundt og produktivt."

Du kan også allerede nu forberede den jord og de bede du tænker du skal have i dit drivhus.

Del stauder

Denne måned kan haveejere stadig nå at opdele senere blomstrende stauder som sedums, rudbeckia og echinacea.

Hvis du har en stor plante, der er floppy eller bar i midten, er det tid til at genopfriske den.

For at gøre dette skal du bruge en spade til at dele klumpen i knytnævestore stykker. Eksperten hævdede:

"Gentagende planter får små haver til at virke større og store mere naturlige."

Plante kartofler

Plantetiden varierer, afhængigt af typen af ​​kartofler, der dyrkes, men de første tidlige sorter kan plantes omkring slutningen af ​​marts.

Klargør jorden, ideelt set det foregående efterår eller vinter, ved at grave i rigeligt med organisk materiale såsom havekompost eller godt rådnet gødning.

Den traditionelle plantemetode er at grave en smal rende på 12 cm dyb.

Placér knoldene med en afstand på 30 cm og i rækker med en afstand på 60 cm. Påfør en generel gødning på dette stadium.