Gartneren advarer: 3 haveprojekter du ikke må lave mens det er varmt

Hus og have

31/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det kan være fristeende at gå i haven i solskinsvejret.

Dani Turner, kundeoplevelsesdirektør hos online blomsterhandler Bunches, har delt gode tips til at passe både indendørs og udendørs planter i det varme vejr.

Det skrive Express

Det kan være fristende at gå i haven når det er solskin og varmt i vejret, men det er ikke altid det bedste. Der er nogle haveprojekter, du skal vente med til det igen bliver lidt køligere.

Vand dem korrekt

Først er det dog vigtigt at have styr på vandingen af dine planter og at redde dem fra solskoldning når solen brænder igennem

"Det bedste tidspunkt at vande planterne er tidligt om morgenen. Ved at give dem en grundig gennemvædning, før dagen bliver varm, kan vandet løbe gennem jorden ned til rødderne, hvilket sikrer, at du ikke mister vand til fordampning. For dine indendørs planter anbefaler vi altid at undervande i stedet for at overvande, da for meget vand blandt andet kan føre til rodråd. For en glad stueplante vil en ugentlig vanding som hovedregel give al den fugt, den kræver. I rigtig varmt vejr kan det være nødvendigt at flytte planterne, så de er væk fra direkte sollys." fortæller Dani og fortsætter:

"Dine planters blade er tilbøjelige til at blive brændt af solen, ja planter kan også blive solskoldet. Den bedste måde at undgå dette på er at flytte dem væk fra vinduer og længere ind i dit hjem. Dette hjælper med at beskytte dine planter mod solens hårde stråler."

Stop ompotning, beskæring og gødning

Plante-proffen anbefalede også at lade ompotning, beskæring eller gødning ligge, indtil det varme vejr er gået over, da dette kan forårsage "unødvendig stress".

I varmere vejr forsøger både indendørs og udendørs planter at overleve det varme vejr. At forårsage dem stress kan resultere i, at de får et chok.

Den stærke sol kan skade alle sunde blade eller frugter, når du beskærer under en varm periode, så sørg for at undgå at gøre det.

Nick Wood fra Gardening Express tilføjede: "En almindelig fejl, folk begår, er at tro, at planter har brug for gødning under varmere forhold for at gøre dem stærkere. Du bør faktisk undgå at bruge gødning, for når det påføres, får det planten til at vokse, hvilket betyder, at der er brug for flere næringsstoffer og vand. Dette vil være svært at holde trit med under varme forhold, jorden tørrer hurtigere ud, og din plante vil ikke rigtig være i stand til at absorbere vand ordentligt i varmen."

Pas på dem når du rejser væk

Med mange mennesker ved at planlægge ferier er det vigtigt ikke at glemme dine haveplanter.

Dani bemærkede: "Hvis du planlægger en ferie, bør dine planter være okay i mindst en uge, hvis de får en stor drink og flyttes til et skyggefuldt sted, før du går. I mere end en uge væk anbefaler vi, at du beder nogen om at komme og tjekke dem for dig og give dem vand, hvis det kræves."

Gartnere kunne også vælge at mulde haveplanter, da dette hjælper med at låse eventuel fugt inde, når de er blevet vandet.

Muld er et lag, der kan placeres oven på jorden for at fungere som en barriere mellem solen og jorden for at forhindre den i at tørre ud.