Gartner med insider tip: Få dine rosenbuske til at blomstre ekstra meget denne sommer

Hus og have

18/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Her får du et godt råd fra erfarne havefolk, der vil få dine rosenbuske til at blomstre ekstra meget.

Roser er af gode grunde en af de mest elskede og populære blomster i haven. De hæver sig over havens andre planter med deres smukke blomster, kraftige stilke og lette blade.

Men de kan være en udfordring, selv for erfarne havefolk.

Rosen kommer i et væld af smukke farver. Du kan få dem med stor eller lille blomst, med korte eller lange stilke og både duftende og lugtfri. Uanset, hvordan du ønsker dine roser, så kan de fås. Som en smuk tilføjelse til din have, der giver liv og glæde, både for dine sanser, men så sandelig også for sommerfuglene.

Nu kan du få ekstra glæde af dine rosenbuske, med dette geniale havetip fra det engelske havefirma Moowy.

Ifølge eksperterne hos Moowy, så er det essentielt at du beskærer dine rosenbuske – og at du gør det rigtigt. For hvis du lader buskene passe sig selv, så bliver de med tiden uhåndterlige, stilkene bliver tynde og bladvæksten sparsom.

Hvis du til gengæld beskærer stænglerne til cirka halvdelen af deres oprindelige længde, så sikrer du dem ny vækst og en overdådig blomstring.

Det er vigtigt at du beskærer dem af tre grunde. Det holder rosenbusken sund, det hjælper med at stimulere ny vækst og det hjælper planten med at komme sig efter vinteren.

Hvornår skal du så beskære dine rosenbuske?

Ifølge eksperterne, så skal det ske tidligt om foråret, når planten begynder at knoppe og skyde blade ud.

Det første du skal gøre, er at fjerne bladene i spidsen af hver gren, så du får en bedre fornemmelse af den eksisterende plante. Så du kan se stænglerne og den indre vækst.

Derefter skal det døde træ fjernes. Det er de stængler, der er brune på indersiden af stænglen. Beskær dem indtil, at du kan se, at stænglen er grøn.

Nu skal du tage et kig ind i rosenbusken og fjerne grene, der gnider sig mod hinanden. Dette kan forårsage skader og sygdom. Svag og tynd vækst bør du også fjerne.

Til sidst skal de andre stængler beskæres en halv til halvanden centimeter over et udadvendt knopøje. Et knopøje er den lille forhøjning, der er, hvor bladet møder stammen.

Kilde: Express.