Gartner: Den største fejl, haveelskere begår, når de forbereder hortensia til vinteren og året efter

Hus og have

08/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Hortensiaer er en flot buket af farver og ser godt ud i haven om sommeren og ind i efteråret. Og om efteråret skal haveejere forberede dem til det kommende år – men der er én fejl, de skal undgå ifølge gartner.

Når dagslyset begynder at falde tidligt, er det tid til at gøre hortensiabusken klar til kulden. Haveeksperten Jessica Walliser, gartner og prisvindende forfatter til syv havebøger, har delt en haveopgave med Savvy Gardening, som man "aldrig" bør udføre om efteråret, for at sikre, at hortensiabusken fortsat blomstrer flot.

Hun hævdede, at uanset hvilken type hortensia, der dyrkes, er der "ingen grund til at lave nogen beskæring, når man plejer disse blomster om efteråret. Og det er uanset hvilken slags hortensiaer, du udfører, så du aldrig beskære dem om efteråret."

Sådan bør du beskære dem

Hortensiaer opdeles i to kategorier: dem der blomstrer på gammelt træ og andre der blomstrer på nyt træ.

Dem der blomstrer på gammelt træ, er bedst at beskære kun om sommeren, og dem der blomstrer på nyt træ skal kun beskæres om foråret.

Eksperten advarede om, at "beskæring om efteråret kan fjerne blomsterknopper til næste år", afhængig af hvilken sort hortensia de dyrker.

Derudover kan beskæring på det forkerte tidspunkt resultere i "reducerede blomster eller endda ingen blomster overhovedet næste år".

Det er meget almindeligt, at haveejere forsøger at fjerne områder af planten, som de tror er døde stilke om efteråret, men denne praksis kunne resultere i en plante, der er "mere tilbøjelig til vinterskader og producerer færre blomster året efter".

Jessica tilføjede: "Du kunne endda beskære væk næste års dvalede blomsterknopper. Kort sagt, beskær ikke hortensiaer om efteråret."

Det kan du i stedet gøre

I stedet for at beskære dem kan du dog godt nippe de visne blomster. Nipning er betegnelsen for fjernelse af falmede eller døde blomster fra planter. Det gøres for at holde planterne attraktive og fremme flere blomster: "På grund af årstiden vil fjernelse af visne hortensiablomster ikke påvirke kvaliteten eller størrelsen af blomsterne i den følgende vækstsæson", hævdede eksperten.