Frygter du græs i blomsterbedet? 5 tips til at forhindre det

Hus og have

01/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Simple tricks, der sørger for at holde blomsterbedet flot.

Det er ikke usædvanligt at skulle slippe af med græs, der gror i dine blomsterbede. Græs kan trods alt nemt spredes via løsslupne frø, der tager fat, og gennem dets rødder.

Forebyggelse er nemmest, og til dette er det vigtigt at holde din græsplæne i skak: Lad ikke græsset gå i frø, medmindre du ønsker at holde et område uklippet for dyrelivets skyld. Du skal også sørge for at tackle vildfarent græs, så snart du ser det dukke op.

Men når græsfrø begynder at vokse i dine blomsterbede eller dukke op af jorden, gælder det om at vide, hvad du skal gøre, og Homes&Gardens (H&G) har samlet fem tips til at komme græsset til livs.

1. Fjern græsset ved håndkraft

"Som med de fleste ukrudtsarter er den bedste måde at slippe af med græs fra blomsterbede at bruge hånden," rådgiver H&G's havechef, Beth Murton.

"Hvis det allerede er spredt over store områder, så prøv at tackle et lille afsnit ad gangen, så du ikke føler dig overvældet af opgaven. For at det skal være effektivt, skal du dog sørge for at fjerne roden og ikke kun den øverste del af planten. Hvis du fjerner store dele af græsset fra et blomsterbed, kan du måske prøve en elektrisk fræse, som vil klare arbejdet hurtigt, selvom der skal ryddes op bagefter."

2. Definer græskanterne

"Veldefinerede græskanter kan forhindre græs i at sprede sig," siger haveekspert Anne Swinthinbank.

"Almindelig trimning og bankning af jorden tilbage fra kanten kan virke som hårdt arbejde, men det sparer tid ved at forhindre krybende græs og planter i at vokse ud over grænserne."

"Efter klipning skal du trimme kanterne med en velafstemt kantsaks, samle afklip og løsne jorden med en gaffel langs kantkanten for at fjerne ukrudt. Brug bagsiden af ​​en hakke til at skubbe jorden væk for at skabe et mellemrum mellem kant og kant."

3. Installér en plænekant

"Forebyggelse er altid bedre end helbredelse, så for at gøre det nemmere at adskille dit græs fra dine blomsterbede, er kantning af en græsplæne en smart løsning. Der er masser af billige græsplænekantsideer, så det er bare med at slå sig løs," siger Beth Murton, H&G's havechef.

Drew Swainston, haveekspert hos H&G er enig: "Du kan bruge barrierer til at forhindre, at græs fra din græsplæne kommer ind over grænser, herunder ved at bruge mursten, sten, fliser, metal eller plastikkanter, der er sænket ned i jorden. Ved at synke en hvilken som helst kantning tre eller fire centimeter ned i jorden kan det hjælpe med at forhindre, at græs spreder sig fra plænen ind i blomsterbedene."

4. Dræb ungt græs med solskin

"Hvis der er en stor del af græsset i bedet, så kan du lægge klar plastikfolie over området og dræbe græsset ved solarisering," rådgiver Homes & Gardens' haveekspert Drew Swainston.

"Den klare plastik vil koncentrere solens varme i en grad, hvor den vil dræbe græsset og fjerne eventuelle ukrudtsfrø i jorden."

5. Brug et naturligt ukrudtsmiddel

"Der er flere organiske metoder tilgængelige til at eliminere græs, der vokser i blomsterbede i stedet for at række ud efter kemiske herbicider - som vil dræbe græsset, men også alt andet, det rører ved," rådgiver lyder det fra haveekspert Drew Swainston. "Selv græsspecifikke herbicider kan nemt dræbe prydgræs ved grænserne til plænen."

"En ukrudtsbræner er også en mulighed for at dræbe græsset, da den brændende varme hurtigt dræber ukrudtet – du skal dog være meget forsigtig med ikke at komme til at brænde nogen af ​​prydplanterne i dine blomsterbede ved et uheld."

"At hælde kogende vand over ukrudtet kan også fjerne dem, men dette vil kun virke på det yngste, nyligt opståede græs, da kogende vand kun dræber løvet, og etablerede rødder vil ikke blive påvirket. Sandsynligheden er, at græsset simpelthen vokser hurtigt tilbage, og igen skal du være forsigtig, når du tilfører kogende vand i blomsterbede."