Flere vil renovere badeværelset: Men snart strammes reglerne for, hvad man selv må gøre

Hus og have

01/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Et stigende antal danskere vil renovere badeværelset, men det er ikke alt, man selv må lave. En stor del skal ordnes af autoriserede professionelle, og dem er der blevet rift om i takt med nye normer og regler.

Danskerne har fået mod på boligrenoveringer, og i løbet af det seneste år er andelen, der har planer om at renovere enten køkken eller bad, steget 16 procent. Det viser tal fra Voxmeters Konjunkturrapport i juni 2024.

Uanset om man skal igennem en fuld renovering eller blot vil give badeværelset et facelift, er der flere love og reglementer, der skal overholdes, og en stor del af opgaverne skal efter loven udføres af professionelle håndværkere – uanset hvor godt man selv mener at have hænderne skruet på. Nye normer og asbestregler strammer skruen yderligere.

"Som husejer kan det være svært at holde styr på de mange love og regler, og der kommer hele tiden nye til. Eksempelvis kommer der nye vandnormer til efteråret, og der er nye regler om asbesthåndering, som gælder fra 2025 og bevirker, at man som forbruger ikke længere selv må røre asbest med en ildtang. Men det betyder også, at flere håndværkerne skal have speciel autorisation for at kunne udføre arbejdet," forklarer Vibeke Biune, der er direktør for den landsdækkende kæde Bedre Bad – Bedre Energi.

Rift om autoriserede håndværkere

Vil man i gang med selv at renovere badeværelse, skal man blandt andet holde styr på Byggeloven, Bygningsreglementet, El-sikkerhedsloven og adskillige andre bekendtgørelser, og det er for mange forbrugere for stor en mundfuld.

Det skaber en stigende efterspørgsel på specialister.

"Det meste inden for el, VVS og kloak må man faktisk slet ikke lave som uautoriseret. Med de mange nye regler og opdateringer, samt flere krav om autorisationer, ser vi også, at der er flere forbrugere, der lægger opgaverne hos de certificerede vådrumsinstallatører, og de er altså kommet i høj kurs," forklarer Vibeke Biune, som hos Bedre Bad – Bedre Energi sammen med Teknologisk Institut løbende sørger for efteruddannelse af VVS-installatører i de nyeste tiltag på vådrumsområdet.

Har din håndværker styr på det?

Uanset om man laver nogle af opgaverne selv eller lægger det hele hos de professionelle, er det faktisk forbrugerens ansvar, at opgaverne udføres efter alle reglerne.

"Badeværelset er det rum i boligen, der er mest kompliceret og som ved renovering involverer alle faggrupper af håndværkere. Det kræver sit, hvis man som forbruger selv vil styre renoveringsprocessen, og man kan hurtig komme i problemer, hvis rækkefølgen af håndværkere eller tidsplanen skrider," siger Vibeke Biune og tilføjer:

"Professionelle håndværkere har travlt og er ofte booket langt ud i fremtiden. Vi ser, at flere forbrugere derfor vælger at lade en autoriseret VVS-installatør styre slagets gang, så det nye badeværelse overholder alle regler og normer og kommer i mål til den aftalte tid."