Farvel til muldvarpeskud: Disse planter holder muldvarpen ude af din have

Hus og have

18/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Katrine Lykke

De tunnelgravende skadedyr kan hurtigt gøre en ellers pæn og velholdt plæne til at rodet kaos af jordbunker.

Muldvarpe er uden tvivl et af de sødeste skadedyr, der findes, men muldvarpeskud midt på plænen vil de fleste haveejere alligevel helst undgå.

Derudover kan de nuttede muldvarpe dræbe alt slags planteliv, når de graver sig vej gennem deres rødder.

I stedet for at ty til hårdhændede metoder kan du undgå muldvarpeproblemet ganske nemt ved blot at forsyne haven med en række planter, som muldvarpe ikke kan fordrage. Det er både en dekorativ og fremtidssikker løsning.

Det skriver Tomsguide og oplister en række velegnede planter, der holder muldvarperne ude af din matrikel.

1. Morgenfruer

Morgenfruer vil afskrække alle slags skadedyr, inklusive edderkopper, slanger og myg for at nævne nogle få, men de er heller ikke muldvarpens ven.

Det skyldes, at de udsender en stærk aroma, som er skarp og ofte overvældende for dyrene. 

Du kan derfor plante en linje af morgenfruer for at skabe en slags barriere, som muldvarpene vil styre uden om.

2. Påskeliljer 

Påskeliljer er et af de første tegn på forår i vores have - disse planter er hårdføre og alligevel smukke at se på. Men muldvarpe vil hellere end gerne styre uden om disse smukke blomster.

Dette skyldes, at særligt plantens løg er giftige for muldvarpe. De indeholder lycorin, som også holder egern og mus på afstand. 

Husk dog, at påskeliljer også er giftige for katte og hunde såvel som børn, så spring denne plante over, hvis du har kæledyr eller helt unge familiemedlemmer, der løber rundt i haven.

Ellers kan påskeliljer være et meget effektivt muldvarpemiddel, når de er strategisk placeret.  

3. Hvidløg 

Hvidløg kan mere end at holde vampyrer væk - den stærke og overvældende aroma vil nemlig også skræmme muldvarpene væk sammen med mus, rotter, myrer og endda myg.

På den måde er hvidløg meget praktiske – også når de efterfølgende kan bruges i køkkenet til at lave lækre smagfulde retter.