Få permanent bugt med vindueskondens: Dét skal du gøre

Hus og have

29/10/2023

Skrevet af Emil B.

Med de faldende temperaturer er der mange, der bemærker, at der begynder at dukke vanddråber op på vinduerne. Dette er det, der kendes som kondens, og det kan være et stort problem for mange.

For at undgå kondens har eksperter hos QFort delt "permanente" måder at komme af med kondens.

Husk at udlufte rum

At lufte ud i hjemmet er "en af de enkleste og mest effektive" handlinger, der kan udføres for at slippe af med kondensation permanent: "Uanset sæsonen skal du huske at lufte rummene ud mindst to gange om dagen – 10 til 15 minutter ad gangen."

Rengør vinduerne i koldt vejr

En anden faktor, som du bør overveje "for at slippe af med kondensation permanent" i hjemmet, er rengøring og vedligeholdelse af vinduer, især i koldt vejr: "Vi anbefaler, at du regelmæssigt vasker vinduernes udvendige side med en speciel hjemmelavet vinduesvaskeopløsning eller varmt vand og hvid eddike."

Efter vask anbefales det også at bruge en "anti-kondensopløsning" på de overflader, hvor husstande har bemærket dette ubehagelige fænomen.

Kontroller luftfugtigheden i rummene

For at "permanent reducere og endda eliminere kondensdannelse" i huset er det nødvendigt at reducere mængden af vanddamp i luften, så relativ luftfugtighed i rummene er inden for det normale interval, mellem 30 og 50 procent.

Du kan gøre dette ved at købe en affugter, da den trækker alt fugtighed ud af luften. Vandet fra luften kondenserer på denne spole, og vandet drypper ned i en opsamlingsbeholder i bunden af enheden. Dette kaldes "gråt vand" og kan derefter hældes i afløbet eller bruges til at vande planterne.

Affugtere laver lidt støj (de lyder lidt som et højt køleskab), men de er virkelig effektive til at suge fugt ud af luften - du vil måske blive overrasket over, hvor hurtigt opsamlingsbeholderen fyldes op (med alt det vand, der ellers ville være blevet aflejret på vinduer).

For dem, der prøver at spare penge, så behøver du ikke bruge store summer på en elektrisk affugter, da mange butikker sælger billigere alternativer, der blot kan stilles på vindueskarmen og udfører arbejdet.

Kilde: Express.