Få dine roser til at holde længere: Her er eksperternes tips

Hus og have

31/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kræver ikke alverden af indsats!

Roser er en af ​​de mest værdsatte blomster, men de kan også kræve mere pleje og vedligeholdelse end mange andre landskabsplanter.

En rosenbusk, der kæmper for at overleve, blomstrer kun lejlighedsvis, hvis overhovedet.

Men for at sikre, at det ikke sker, har havelegenden Monty Don givet sine råd på sin månedlige haveblog for at fortælle, hvordan man får roser til at blomstre i længere tid.

Han forklarer, at for at nye blomsterknopper skal vokse og holde, skal planten være beskæres med en bestemt metoder, der kaldes "deadheading".

Det går i al sin enkelthed ud på, at man fjerner døde blomster for at tilskynde til yderligere opblomstring og forbedre udseendet og formen af ​​rosen.

"Det er virkelig værd at gøre mindst en gang om ugen - og helst dagligt - midt på sommeren," forklarer eksperten i sin blog.

”Når du har gjort det, beskærer du effektivt og stimulerer dermed friske sideskud, som får nye blomsterknopper og derfor forlænger blomstringsperioden."

"Deadheading stopper også planten i at udvikle frø og øger dermed chancen for gentagen blomstring, da frø altid har forrang fra plantens forsyninger af næringsstoffer og vand."

Vælg den rigtige metode

Men ikke alle dead-heading metoder kan give de samme resultater ifølge Monty.

Han hævdede, at bare det at trække de gamle blomsterhoveder af "vil hjælpe", men at "langt den bedste fremgangsmåde er at bruge en egentlig havesaks og klippe lige under det første blad under den brugte blomst".

Når man har gjort dette, vil man opdage, at et nyt skud vil vokse fra dette tidspunkt.

For roser, der blomstrer i en klynge, bør haveejere fjerne individuelle falmede blomster ved at klippe eller skære hele stilken af, når alle blomsterne i klyngen er døde.

Videoen herunder er ikke fra Monty Dons blog, men den gennemgår stadig "deadheading" som grundlæggende teknik, ligesom du også får en masse gode råd med på vejen!