Er din seng en sommercocktail af snavs og bakterier? Ekspert giver svaret

Hus og have

10/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Sengen bliver ekstra klam når temperaturerne stiger, men der er råd derude.

Temperaturerne stiger, hvilket betyder, at vi alle er klar til at være dækket af en sved i løbet af dagen – og om natten - og at gå svedige i seng er aldrig rart.

Lort i lagnet

Men efterhånden som vores lagner bliver mere svedige, bør vi vaske dem oftere. Ifølge ekspert i bæredygtig rengøring, Paula Quazi, bør vi vaske vores sengetøj en gang om ugen under en hedebølge. Selvom dette måske lyder overdrevet for mange af os, så burde vi faktisk vaske vores lagner ugentligt hele året rundt.

Rengøringsguruen delte sit råd til at klare en hedebølge med Mirror og sagde, at vi ikke behøver at sprænge banken med ekstra vaske, bare på grund af det varme vejr. Hun sagde: "En gennemsnitlig person bruger omkring 49 til 60 timer i sin seng hver uge."

"Døde hudceller, kropsolier og endda fækalier ophobes i dine lagner - under en hedebølge kan du tilføje sved."

Vask ved 30 grader

Paula, som er medstifter af øko-rengøringsmærket smol, sagde også, at selvom det normalt anbefales at vaske dit sengetøj ved 60 grader, kan du slippe afsted med at vaske ved 30 grader, så længe du har et godt vaskemiddel.

Kvinden sagde, at hvis du kan, vil vask ugentlig ved 30 grader med en vask en gang om måneden ved 60 grader hjælpe dig med at holde omkostningerne ved cyklusserne nede, men vil sikre, at du dræber støvmider med en højere varme.

Hun tilføjede: "Ved at bruge et godt vaskemiddel vil vask ved 30°C fungere lige så godt [og anbefales] endda til vask med biovask kapsler"

"Højere varme vil få renseenzymerne til at denaturere og arbejde mindre effektivt."

Tynd ud

Et andet af Paulas råd er at bruge et lettere sengetøj i sommermånederne. Et tyndere lagen giver dig mulighed for at passe mere ind i din vaskemaskine på én gang"

"At bruge et lettere sengetøj om sommeren vil give dig mulighed for at passe mere ind i din maskincyklus for at holde den omkostningseffektiv"

Hun tilføjede til en gammel kending: "UV-lyset fra solen vil hjælpe med at dræbe mikroorganismer, og ikke at bruge en tørretumbler vil også være med til at spare dig penge og energi." Og selvom det måske ikke hjælper dig med at spare penge, sagde Paula også, at det er vigtigt at lade din seng "ånde" hver dag ved at trække dine lagner tilbage i stedet for at rede din seng med det samme.