Er der spildt rødvin på gulvtæppet? Sådan får du det væk ifølge rengøringsekspert

Hus og have

11/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du behøver kun to ingredienser.

På trods af vores bedste bestræbelser på at være forsigtige, er spild af mad og drikke næsten uundgåeligt i juleperioden. Rødvinsspild er måske det mest frygtede af alle. 

Drikkens dybe farve gør det notorisk svært at fjerne fra gulvtæppet. Når du blot skrubber det med en klud, ser det nogle gange ud til at det bliver værre. 

Der er en række myter derude omkring, hvilken metode der er den bedste til at fjerne rødvin fra stof - Hvor mange af os har ikke hørt, at hvidvin kan bruges? Men en rengøringsekspert har delt en video for at rydde op i myterne - én gang for alle. 

Artiklen fortsætter under videoen.

Eksperten Zachary Pozniak, fra Jeeves of Belgravia renseri i New York, brugte sociale medier for at afsløre, hvad man skulle gøre. Han talte til sine næsten 600.000 følgere på TikTok og sagde: "Jeg skal vise dig, hvordan du får rødvin ud af gulvtæppet. ” For at følge hans råd skal du bruge varmt vand, hvid eddike, et strygejern og et rent håndklæde. 

Sådan gør du

Zachary fortæller: "Først skal du tage en del eddike, tre dele varmt vand. "Hæld det på pletten. Eddike vil neutralisere det, og så lægger man et rent håndklæde ovenpå det."

Varm et strygejern og stryg det over håndklædet. Varme vil forhåbentlig overføre vinpletten fra gulvtæppet til dit håndklæde.

"Du behøver ikke at presse noget damp ind i det, bare lad varmen gøre sit. "Du skal muligvis gentage dette, men du kan allerede se vinen komme frem."

I videoen gentager han dette tre gange med friske håndklæder, indtil pletten næsten var væk. 

Helt væk

"Det ser ud til, at det stadig er der, men det er bare vådt," siger han. "Hvis du har en lille rest, skal du bare hælde lidt brintoverilte på pletten.

"Dette er et iltgivende blegemiddel, og det vil ret hurtigt fjerne den resterende misfarvningen."

I videoen hælder han brintoverilte over området og efterlader det. Zachary vender tilbage til gulvtæppet næste dag for at vise, hvordan pletten er forsvundet. 

Virker ikke på alt

Men i billedteksterne advarer han om, at denne kombination ikke vil virke på alle pletter såsom æg og blod.

"Syrer er gode til at fjerne tannin-baserede pletter som kaffe, vin og te," fortæller han.

"Varme vil kun sætte proteinpletter som eksempelvis æg, blod, sovs fast, da de kan blive 'kogte' med høje temperaturer." 

Link: Express