Er der pletter i plænen? Sådan fikser du det ifølge haveekspert

Hus og have

12/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det kræver kun én ting som alle danskere har på deres toilet.

En plettet græsplæne er ikke ideel, men det kan ske af en lang række årsager – lige fra ikke at have nok sollys til hundes urin eller svampesygdomme.

Det skriver Mirror.

Når du har fundet og løst det underliggende problem, kan du så plænefrøet igen, men det viser sig, at der er et smart trick, du kan bruge til at forvandle din have på kun syv dage.

Blander det med toiletpapir

Det virker måske mærkeligt, men en haveekspert sværger til at blande toiletpapir med plænefrø for at skabe den perfekte græsplæne.

Hjemmeindretningskanalen Homespiff tog til deres TikTok, og uploadede en video, der prøvede hacket, som involverer toiletrulle og en masse vand.

I videoen kan gartneren ses blande toiletrullen i en skål med græsfrø og vand.

Det bliver til en blanding, som derefter placeres oven på de plettede dele af en græsplæne.

Gartneren ventede derefter syv dage, hvorefter der var nogle utrolige fremskridt.

Kameraet zoomer ud, og man kan se små græsstrå vokse gennem papiret på jorden.

"Det virkede," hævdede de.

Der er noget om sagen

The Mirror fangede to haveeksperter for at se, om dette hack rent faktisk kunne fungere - og det viser sig, at der er noget videnskab bag dette underlige trick.

Chloe fra GetIntoGardening sagde, at hun ikke kan se, hvorfor det "unikke" hack ikke ville fungere. Hun tilføjede:

"Det er i bund og grund et gør-det-selv-hydrofrø! Hydroseeding er processen med at lave en blanding kaldet en 'gylle', som typisk er lavet af frø, barkflis, vand og ofte gødning. I dette tilfælde fungerer toiletpapiret som hjemmelavet barkflis. Det påføres derefter over alle plettede områder af græsplænen."

Ifølge haveeksperten kunne dette være en overkommelig måde at hjælpe græsfrø til at trives.

"Dette kunne være en overkommelig måde at hjælpe græsfrø til at trives på. Barken (i dette tilfælde toiletpapir) hjælper med at binde frø til jorden, beskytter dem mod hårdt vejr og tilføjer ekstra næringsstoffer, når det nedbrydes i græsset. Jeg kunne forestille mig, at det også kunne fungere godt med strimlet avis." fortalte Chloe.

Beskytter mod udtørring

Suhail Patel, haveekspert og grundlægger af Luxury Screens var enig og tilføjede:

"Toiletpapir kan hjælpe med at holde på fugten omkring græsfrø, beskytte det mod udtørring og give et ideelt miljø for spiring, men succesen med at blande de to for at reparere plettet græs vil også afhænge af forskellige faktorer såsom typen af ​​græsfrø, lokalt klima, jordbundsforhold og korrekt pleje og vedligeholdelse."

Der er dog ingen tvivl om, at der er nogle potentielle ulemper ved at bruge toiletpapir, såsom at det er svært at få en jævn fordeling af frø ved hjælp af denne metode, hvilket vil resultere i ujævn vækst, hvilket kan efterlade din græsplæne uattraktiv og med flere pletter eller bar jord/sparsomt græs.

I mellemtiden, hvis du leder efter en mere traditionel metode, anbefaler Chloe: at fjerne snavs og ukrudt fra området, løsne jorden og derefter sprede græsfrø over hele området.

"Stempl let på det for at sikre god kontakt med frø og jord, dæk med et let drys af muldjord for at beskytte det mod fugle, tilsæt lidt græsplæne gødning og vand regelmæssigt." fortæller Chloe