En af de mest populære planter i danske haver: Nu opfordres vi til at skille os af med dem

Hus og have

24/04/2024

Foto: Haveselskabet / Magnus Gammelgaard
Foto: Haveselskabet / Magnus Gammelgaard

Skrevet af J. Bøgen

Stigende problemer med svamp og skadedyr får Haveselskabet til helt at fraråde haveejerne en af de mest udbredte og populære haveplanter herhjemme.

Den står i tusindvis af haver, og den har spillet en stor rolle i dansk havedesign gennem generationer.

Men over hele landet kæmper haveejere nu med sygdom i deres buksbom – den småbladede busk, der kan beskæres som tæt hæk eller formklippes som kugler og andre figurer. 

”Vi har i en del år døjet med to forskellige, alvorlige svampesygdomme hos buksbom, som får planterne til at visne. De seneste år er der så også kommet et nyt skadedyr – buksbomhalvmøl – til Danmark, som desværre bliver mere og mere udbredt, og som efterlader planterne afpillede og uden blade. Vi får flere og flere henvendelser i vores haverådgivning fra frustrerede haveejere, som har problemer med buksbom. I maj-juni, hvor møllenes larver klækker, får vi flere henvendelser om ugen fra haveejere, som har brug for hjælp,” fortæller Louise Møller, fagredaktør i Haveselskabet.

Problemerne er blevet for omfattende

Haveselskabet, der er en landsdækkende nonprofit-forening for haveejere med cirka 30.000 medlemmer, har gennem mere end 150 år arbejdet for at udbrede ny viden om haven til danskerne og rådgive om valg af sunde og robuste planter til de danske haver.

Problemerne med buksbom er nu så omfattende, at Haveselskabet ikke længere kan anbefale den til haveejerne. 

”Man kan være heldig at have buksbom, som endnu ikke er angrebet. Er ens planter ikke ramt, kan man sagtens beholde dem og håbe på det bedste. Men møllene er et invasivt skadedyr, og derfor forventer vi ikke, at det her problem bare forsvinder igen. Af den grund anbefaler vi alternativer, hvis man skal plante nyt i haven,” siger Louise Møller og tilføjer, at der sælges enorme mængder buksbom i Danmark, men at haveejerne bør tænke sig om en ekstra gang, når de vælger nye planter.

Larver kan afløve en hele planten

Buksbom har de seneste 10-15 år været plaget af de to alvorlige svampesygdomme buksbomkvistdød og buksbomgrentørre. Begge sygdomme får planten til at visne.

Kvistdød-svampen spreder sig også til jorden og gør det umuligt at plante ny buksbom på samme sted.

Ifølge Louise Møller er der ikke nogen effektiv måde at bekæmpe sygdommene. 

Efter det invasive skadedyr buksbomhalvmøl kom til, har problemerne kun grebet om sig, og møllet bliver mere og mere udbredt. De lægger deres æg på buksbommen, og når de klækkes, lever larverne af plantens blade.

Når det går værst for sig, kan de små stribede larver afløve hele planten.

”De spiser rub og stub, så planten ser helt forfærdelig ud. Når alle blade forsvinder, kan buksbommen ikke lave fotosyntese. Det hæmmer den og gør den syg,” siger Louise Møller. 

Møllene kommer over grænsen med de unge planter

Problemerne med buksbomhalvmøl er opstået, fordi vi importerer planter fra udlandet. Både plante og møl stammer fra Asien, men en stor del af de buksbom der sælges i Danmark importeres fra andre europæiske lande, særligt Holland.

På trods af strenge krav til plantesundhed, er det næsten umuligt at se, om der er æg, som alligevel overlever på planten, og derfor kan møllene følge med ind i de danske haver, forklarer Louise Møller. 

Det er ikke kun i Danmark, at haveejerne er udfordret af sygdomme i deres buksbom. Flere lande omkring os døjer med samme udfordringer.

I England har den kendte haveguru Monty Don hen over efteråret og vinteren måttet grave massevis af buksbom op fra sin berømte have, efter de gennem de seneste 10 år har været angrebet af buksbomkvistdød. 

Brugt i Danmark siden 1500-tallet

Buksbommen har været brugt som prydplante i Danmark siden 1500-tallet. Mange store parker og barokanlæg rundt om landets slotte og herregårde er indrettet med formklippede buksbom, men også i de private haver har den i årtier været en flittigt brugt prydplante.

”Den er meget eftertragtet, fordi den kan klippes i former, er stedsegrøn og kan tåle skygge, og i mange år var det en meget sund og robust plante. Mange haveejere bruger den som lav, tætklippet hæk som afgrænsning rundt om staudebedet, og den er også god til at give haven form i vinterhalvåret, hvor stauderne er visnet væk,” forklarer Louise Møller. 

Vælg alternativer, når du skal plante nyt

Ifølge Louise Møller er det lykkedes nogle danske planteskoler at forædle sig frem til buksbomsorter, som er meget hårdføre overfor svampesygdommene. Men det virker ikke på halvmøl.

Her findes der til gengæld et biologisk middel baseret på bakterier, som larverne kan bekæmpes med.

Men det løser ikke problemet på sigt, og midlet er både arbejdskrævende og bekosteligt

Derfor anbefaler Haveselskabet i stedet, at man finder alternativer til buksbom.

Hverken møllene eller svampesygdommene er farlige for mennesker eller for andre af havens planter. Møllene kan dog brede sig over hækken til naboens buksbom, mens de to svampesygdomme typisk kun breder sig, hvis man klipper i en syg plante og bagefter bruger samme havesaks, hvor der kan sidde svampespore, på en rask plante. 

Det kan du plante i stedet for buksbom

Haveselskabet anbefaler fire sunde alternativer som erstatning for buksbom.

Taks

Taks er en nåleplante, så den ser lidt anderledes ud end buksbom, men den er utroligt robust og kan blive lige så kompakt og tæt og klippes i form.

Almindelig taks, Taxus baccata, er hjemmehørende i Danmark og trives i både sol og skygge.

Taksen sætter bærkogler, hvis frø er giftige, men der findes sorter uden bærkogler. 

Japansk Kristtorn

Japansk kristtorn har små blade og ligner buksbom så meget, at mange forveksler dem.

Den kan være lidt grovere i grenvæksten, især når den bliver ældre, men den kan klippes som buksbom.

Den har været brugt i mange år herhjemme, men er ikke lige så almindelig i danske haver som buksbom. 

Thuja

Hvis man planter fra nyt og indretter haven efter de nye planter, er thuja også en mulighed.

Den er god som stedsegrøn hæk, også til helt lav hæk, men den er ikke lige så velegnet til at formklippe.

Ønsker man et alternativ til den klippede buksbom-kugle, kan Thuja-sorten ’Danica’ dog være en mulighed.

Bloombux

Bloombux er en nyere sort af rododendron, der kan vokse i almindelig havejord, og som er forædlet som et alternativ til buksbom.

Dens små stedsegrønne blade er lidt mere aflange og smalle end buksbommens. Den bliver kun cirka 70 cm høj, men kan klippes i form som buksbom.

Den har mindre blomster end de fleste rododendroner, så man kan lade den blomstre i juni og klippe den umiddelbart efter afblomstring.