Eksperternes 3 simple råd: Sådan kommer du kalkproblemer til livs

Hus og have

18/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Selvom de fleste nok kender til de hårde, hvide og nogle gange kridtagtige aflejringer af kalk, er mange usikre på, hvad det egentlig skyldes.

Kalk er ikke attraktivt at have rundt om i hjemmet, og det kan få meget til at se grimt ud. Men de utiltrækkende egenskaber ved kalk er ikke det egentlige problem.

Det er apparaterne, såsom opvaskemaskinen, vaskemaskinen og elkedler, man skal være opmærksom på.

Kalk opbygges støt over tid, hvilket forhindrer alle mulige ting i hjemmet i at yde deres bedste. Problemet er særligt slemt i lande med "hårdt" vand, da den type vand har et højt indhold af kalk - og det er desværre tilfældet i store dele af Danmark.

Ofte bemærker man ikke engang kalken i starten, og en dag holder apparater bare op med at virke.

For at gøre det lettere at behandle har eksperter sammensat tre tips og tricks til, hvordan man forhindrer opbygning af kalk i hjemmene og delt dem med Express.

Eddike og vandopløsning

For at forhindre kalkaflejringer på armaturer som vandhaner og brusehoveder kan du skabe en "simpel, men effektiv rengøringsløsning" ved at blande lige dele vand og eddike.

Man bør udvikle en månedlig rengøringsrutine og bruge en blød klud eller svamp dyppet i opløsningen til at tørre disse armaturer af.

Eksperterne forklarede: "Syren i eddiken opløser sej kalk, forhindrer den i at samle sig over tid og sikrer, at dine armaturer forbliver skinnende og kalkfrie."

Pimpsten

Brug en pimpsten for at tackle "genstridige kalkpletter" på toiletter, porcelænsarmaturer og fliser uden at risikere overfladeridser.

Gør pimpstenen fugtig og gnid den forsigtigt over kalkpletterne, pas på ikke at påføre for stort tryk. Skyl området grundigt efter rengøring.

Selvom det ikke er en forebyggende metode i traditionel forstand, så fjerner brugen af ​​en pimpsten "effektivt eksisterende kalkpletter og forhindrer dem i at forværres", hvilket holder overfladerne rene og kalkfrie.

Brusehovedtasker

For en "besværlig måde at bekæmpe kalk på" på brusehoveder kan du lave en gør-det-selv brusehovedtaske.

Fyld en lille plastikpose med eddike, og sørg for, at den dækker brusehovedets dyser, og fastgør den rundt om brusehovedet med et gummibånd eller en snor.

Lad det stå natten over for at lade eddiken virke på kalkaflejringerne. Eksperterne sagde: "Denne metode opløser gradvist kalk, forhindrer tilstopning i brusehovedets dyser og sikrer en stærk og jævn vandgennemstrømning."