Eksperterne er trætte af dem: 6 myter om havearbejde, der kan gøre mere skade end gavn

Hus og have

06/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du risikerer sådan set bare at gøre mere skade end gavn.

En af de charmerende ting ved havearbejde er den måde, hjemmegartnere deler information på, og giver ofte tips og tricks, der er årtier gamle.

Der er bare et problem: Mange af dem tager fejl.

"Mange af disse gammeldags råd bliver overleveret fra generation til generation," siger Robert Pavlis, en Ontario-baseret mestergartner, blogger, underviser og forfatter til adskillige bøger, herunder to bind af "Garden Myths".

Bare fordi man altid har gjort noget på en bestemt måde, betyder det ikke, at det faktisk er det, der gør en forskel, siger han.

Der er så mange variabler i havearbejde, at det er svært at vide, om noget virkelig fungerer uden seriøs forskning og videnskabelige metoder.

Her er seks velkendte råd omkring haven, du godt kan glemme, ifølge eksperter.

1. Morgenfruer afværger skadedyr i haven

Mange mennesker tror, ​​at morgenfruer hjælper med at kontrollere myg eller afvise skadedyr fra tomater eller andre grøntsager.

"Det, folk glemmer, er, at insekter ikke lugter aromaer, som vi gør," siger Pavlis. Bare fordi en plante er duftende for mennesker, betyder det ikke, at insekter vil lugte den, eller at den vil producere nok duft til at modvirke skadedyr, siger han.

Og i nogle tilfælde kan det gøre tingene værre.

"Faktisk tiltrækker morgenfruer visse typer insekter, og du bringer dem faktisk til din have," siger han.

2. Potter med huller har brug for ekstra dræn

Der er ingen grund til at lægge grus eller potteskår i bunden af ​​dine potter som ekstra dræn, fortæller C.L. Fornari. Han er gartner i Cape Codgartner, foredragsholder, radiovært og forfatter til "Kaffe til roser: ... og 70 andre vildledende myter om baggårdshavearbejde".

Professionelle gør det ikke, og det skal du heller ikke. Et såkaldt drænlag vil fange din plantes rødder, hvor der hverken er vand eller næring. Fyld bare potten med jord og spring potteskårene over.

"Det her er unødvendigt, det er en gene, og ydermer er det dårligt for planterne. Når det kommer til dræning, er det det, hullet i bunden af ​​potten er til for," siger Fornari.

3. Pæonblomster har brug for myrer

Myrer tiltrækkes af pæonknopper, fordi blomsterne udsender saft, der indeholder mere sukker end Coca-Cola, siger Fornari. Om dine pæoner blomstrer eller ej, har intet med myrerne at gøre.

"Naturen ville ikke nødvendigvis designe en blomst, der er så totalt afhængig af et andet væsen for sin eksistens," siger hun.

Hvis dine pæoner ikke blomstrer, skal du spore det virkelige problem, såsom mangel på sollys.

4. Brug dine instinkter til at ændre jorden

Der er alle mulige råd om, hvad du skal tilføje til din jord - Epsom-salte for magnesium, kaffegrums for syre, lime for sødme, havsalt for mikronæringsstoffer, en hel encyklopædi af gødning til vækst.

Men stop bare, indtil du får en jordtest, siger alle eksperter. For eksempel kan det faktisk være skadeligt at tilføje kalk til din jord, siger Bupp.

"Og år efter år hæver du dybest set din pH og tilføjer enorme mængder calcium til din jord. Så du kan faktisk ende med selv at være årsag til, at din jord ikke har den rette balance af næringsstoffer," siger han.

5. Tilføj kompost til plantehuller for stærke rødder

En af de længste traditioner - og en af ​​de sværeste at aflive - er ideen om at ændre den oprindelige jord i et plantehul med kompost, kogødning eller tørvemos, siger Fornari.

Men universitetsforskning har vist, at det er den værste måde at plante noget på, siger hun. Og det er i strid med naturen, som bare lader planter og frø slå rod (eller ej) i hjemmehørende jord.

Ved at berige hullet, "skaber du en femstjernet restaurant, og planternes rødder vil ikke forlade det for at gå til fastfood-stedet ved siden af," siger Fornari. "Så du skaber reducerede rodsystemer."

Grav i stedet et bredt skålformet hul, fyld det med hjemmehørende jord og dæk det derefter med et par centimeter kompost eller komposteret gødning.

6. Hjemmelavede midler er bedst til at bekæmpe havens skadedyr

Gør ikke kuren værre end skadedyret - og i Danmark er det faktisk ulovligt at bruge hjemmelavede midler mod ukrudt og skadedyr.

Næsten endnu vigtigere er det, at det kan skade dine planter. For eksempel anbefales opvaskemiddel nogle gange til at dræbe bladlus. Men det er ikke det samme som at bruge en havebrugssæbe designet til formålet, siger Bupp.

Opvaskemiddel kan indeholde rengøringsmidler, som er for hårde for planter.

"Grunden til, at disse produkter virker på bløde insekter som bladlus, er fordi det fjerner deres voksagtige overflade og i det væsentlige dehydrerer dem. Jamen, man gør det samme ved en plante,” siger han.

Også husholdningssæber kan være natriumbaserede, siger han.

"Et af de problemer, du kan se, er en ophobning af natrium i jorden. Det er også meget, meget sværere for et anlæg at forarbejde,” siger han.

Kilde: AARP