Eksperter kommer med advarsel til alle, der bruger skærebrædder af plastik

Hus og have

24/06/2024

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Tænker du over det?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du er typen, der bruger et skærebræt, mens du laver mad, og hvorfor skulle du ikke være det, så skal du være opmærksom på et muligt problem.

Det skriver Ladbible.

Når du laver mad, er det uundgåeligt, at tingene skal hakkes op fra tid til anden, og det er bedst, hvis du bruger en anden overflade end din køkkenbordplade.

Pas på skærebrættet

Uanset hvor smart og spændstig du holder tingene, er det altid bedre at have et dedikeret skærebræt, og du vil alligevel ikke skære lige ind i bordpladens overflade. Men afhængigt af hvilket materiale dit skærebræt er, er der forskellige ting, du skal passe på.

For mange mennesker vil dit skærebræt være lavet af plastik, og det kommer til at se ud som om du har kørt en skarp kniv hen over det et par gange, hvis du har haft det i længere tid.

Og det er et problem, da sundhedseksperter har advaret om, at dette udgør en fare for, at du indtager mikroplastik.

Så meget plastik spiser du

En undersøgelse fra 2019 fra WWF International viste, at nogle mennesker indtager så meget som fem gram plastik om ugen - det svarer til at spise dit kreditkort.

En undersøgelse fra 2023 viste, at folk indtog mellem syv og 50 gram mikroplast fra deres skærebræt om året, da hvert snit skraber en lille smule af plastikken væk og sandsynligvis aflejrer det i maden, der bliver tilberedt på den.

Siden den mad er ved at falde ned i dig, gør plastikken det også, og som en konsekvens heraf kan du spise ret meget plastik i løbet af tiden.

Eksperter foreslår, at du skifter fra plastik til noget lavet af træ eller marmor.

Andre materialer kan have ulemper

Alligevel kan selv disse have deres ulemper, som hvis du tilbereder råt kød på en træplade, er det tilbøjeligt til at opsuge nogle af juicerne og være en forurening for det, der bliver lagt på dernæst.

Stort set alle skærebrætter udgør en lige så fare, da de med tiden med brug vil udvikle snit og riller, hvor bakterier kan gemme sig, og klamrer sig til mellem vaskene for at inficere din mad.

Når det kommer til skærebrættet, skal du sørge for at rense det, som om dit liv afhænger af det for at skrubbe så mange af de irriterende små bakterier væk.