Eksperter advarer: ”Rottegift er ekstremt farligt” – 3 naturlige metoder til at slippe af med rotter i haven

Hus og have

09/6/23 | 08:52

Foto: Pexels @vicky thorley
Foto: Pexels @vicky thorley

Skrevet af Katrine Lykke

Data fra Google viser, at søgninger på, hvordan man slipper af med rotter i haven er steget med mere end 5.000 procent. Rotter i haven er altså et stort problem, men ifølge eksperter bør du ikke løse det med rottegift. Du får her tre naturlige metoder til at slippe af med skadedyrene.

Rotter kan skabe kaos i enhver have. De uhygiejniske skadedyr ødelægger og gnaver nemlig i alt på deres vej, og det kan derfor virke fristende at lægge rottegift ud, hvis man har fået besøg af de små gnavere. Men ifølge eksperter er det ikke løsningen: "Du bør ikke bruge rottegift udendørs. Det er ekstremt farligt for både fugle, dyreliv og kæledyr. Giften kan også være skadelig for børn. I stedet bør du kontakte skadedyrsbekæmperen i dit område,” råder de.

Der er dog også en række ting, du selv kan gøre for at undgå, at kræene tager bolig i din have:

1. Hold haven pæn og ryddelig

Stil aldrig affald udenfor og sørg for, at alle skraldespande lukker tæt. Det gælder også, hvis du har en kompostbeholder. Skraldespande, der flyder over med affald, er særligt attraktive for rotter, da der både er mad og husly.

Ryddelige udendørsarealer får også dit hjem til at se mere tiltalende ud.


2. Slut med naturens egen festbuffet

Rotter elsker alle former for mad. Så når din have bugner af friske grøntsager, frugter og bær, lokker det altså også rotterne til. Hvis du har et rotteproblem i haven, bør du derfor fjerne alle bær, frugter og grøntsager. Du bør heller ikke selv spise naturens frugter, hvis rotterne har været i sagerne forinden.

Fuglefrø er også godter for rotter. Så hvis du ynder at fodre havens fugle, bør du sikre dig, at fuglefrøene er tildækkede og utilgængelige for rotterne.

3. Luk huller og indgangspunkter

Eksperternes sidste råd er, at du skal lukke huller og indgangssteder, så rotterne ikke kan komme videre ind i din bolig, dit skur eller udestuen: ”Du bør sikre dig, at alle huller og revner er fyldt ud, så rotter ikke kan komme ind." For hvis rotterne først er inden døre, er de nemlig endnu sværere at komme af med igen.