Eksperten har talt: Sådan tørrer du hurtigt vasketøj indendørs

Hus og have

21/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Med vinteren lige rundt om hjørnet og regnvarsler i de kommende uger kan det være svært at tørre vasketøj indendørs. For at hjælpe har en vasketøjsekspert delt, hvordan du 'hurtigt' kan tørre vasketøj uden, at det lugter af fugt eller muggen.

At tørre vasketøj i vintermåneder kan være ekstremt svært, især når man ønsker at spare penge på energiregningerne.

I stedet har Deyan Dimitrov, administrerende direktør for Laudryheap, tilbudt nogle alternativer, herunder at bruge varmen fra et strygejern.

1.    Strygejern

Eksperten forklarede: ”En vigtig del af effektiv tørring er at bruge varme. Læg dit vaskede tøj på en flad overflade (ideelt set et strygebræt, men et køkkenbord vil også gøre det). Placer derefter et rent håndklæde over tøjet og kør strygejernet over toppen. Varmen fra strygejernet vil gradvist tørre tøjet, imens håndklædet bør absorbere overskydende fugt fra stoffibrene og forhindre yderligere varmeskader.”

2.    Brug en ventilator

For at tørre små tøjstykker kan ventilatorer bruges. Bare sæt en op, så den blæser luft over det rene vasketøj og sørg for at bruge klemmer for at undgå, at de blæser væk. Vær også opmærksom på ikke at placere tøjet for tæt på ventilatoren, da det kan blokere luftstrømmen.

3.    Brug et glattejern

”Hvis du mangler tid til at tørre tøj i tørretumbleren og hurtigt har brug for dem, kan du prøve at bruge et glattejern. Når du har indstillet apparatet til sin laveste indstilling (ca. 180 grader), kør de varme plader over eventuelle folder. Eventuelle folder bør straks forsvinde. Vær dog opmærksom på, hvilke genstande du bruger denne teknik på, da nogle sarte stoffer kan blive beskadiget. Denne metode fungerer bedst med bomulds T-shirts, skjorter og bukser, men læs altid mærket, inden du begynder.”

4.    Brug en affugter

Affugtere er en praktisk måde at fjerne fugt fra luften, hvilket sikrer, at vandet helt fjernes fra tøjet og omgivende luft.

Dette er en god mulighed om vinteren, fordi det også kan hjælpe med at forhindre skimmel og fugtighed.

Eksperten forklarede: ”Hæng dit vasketøj på et tørrestativ eller en hjemmelavet vasketøjsline og placér en affugter i nærheden. Dette vil i høj grad reducere tørretiden, især hvis apparatet har en indstilling for tøjtørring. Da denne proces bruger tør luft i stedet for varme til at tørre dit vasketøj, vil dit vasketøj føles blødere og friskere, da affugtere forhindrer, at fugt og muggen lugt hæfter sig til dit tøj.”

5.    Lav en hjemmelavet vasketøjslinje

Efter at have taget vasketøjet ud af vaskemaskinen, skal du sørge for at hænge det op foran indgange eller varme steder i hjemmet, radiatorer eller døre.

Vasketøjseksperten sagde: ”Uanset om luften er varm eller kold, vil denne metode fremskynde tørringsprocessen ved at lade frisk luft cirkulere rundt i rummet, mens dit tøj tørrer.”