Ekspert forklarer: Her skal du placere dine røgalarmer

Hus og have

18/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er flere forhold man skal overveje når røgalarmerne sættes op rundt omkring i huset

At vedligeholde røgalarmer i hjemmet er en simpel, men vigtig opgave, der kan redde liv.

En undersøgelse fra Consumer Product Safety Commission konkluderer, at fravær eller defekte røgalarmer er årsag til to tredjedele af de årlige dødsfald relateret til husbrande. Dette understreger vigtigheden af regelmæssig kontrol om røgalarmerne fungerer.

Det skriver Better Homes & Gardens.

Flere steder og 3-meter-reglen

For at få en grundig forståelse af, hvordan og hvornår man bør teste sine røgalarmer, har Steve Kerber, der er vicepræsident og administrerende direktør for Fire Safety Research Institute (FSRI), udtalt sig i et interview.

"Røgalarmer skal installeres på hver etage i hjemmet, inde i og uden for soveområder," understreger Kerber.

Det er afgørende, at alarmerne placeres højt – på lofter eller tæt på toppen af væggene – og undgår placering nær vinduer, døre eller ventilationskanaler, hvor træk kan hæmme deres funktion.

Desuden råder Kerber til, at røgalarmer placeres mindst tre meter fra køkkenapparater og forbindes, så aktivering af én alarm udløser alle alarmer i hjemmet.

"Hvis én lyder, bør de alle lyde," uddyber han.

Sådan tester du dem

Test af røgalarmer er ligetil: Tryk på "test"-knappen, og lyt efter et klart bip. Et svagt bip eller ingen lyd indikerer, at det er tid til at skifte batterier eller hele alarmen.

Kerber anbefaler at teste røgalarmer mindst en gang om måneden eller mindst to gange årligt. En praktisk huskeregel er at tjekke dem i forbindelse med skiftet til og fra sommertid. "Indstil dit ur, og tjek dine røgalarmer," siger Kerber. En påmindelse i telefonen eller en note på køleskabet kan også hjælpe med at huske disse vigtige tjek.

Røgalarmer bør udskiftes hvert tiende år eller ved funktionsfejl, ifølge producentens anvisninger. Hvis en røgalarm er ældre end 10 år, bør den udskiftes med en ny, der er tredjepartscertificeret, for at sikre hjemmets sikkerhed.