Ekspert advarer: Dine kartofler risikerer ikke at gro, hvis du ikke sørger for denne detalje

Hus og have

07/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Det burde ikke komme som nogen overraskelse, at kartofler er en af Danmarks mest dyrkede afgrøder. Men du risikerer, at årets høst går i vasken, hvis du ikke har styr på dette.

Pladsbehovet kartofler kræver, kan virke afskrækkende. Men haveeksperter har nu delt en metode til at dyrke kartofler, der ikke kræver nær så meget plads og uden tvivl er nemmere.

Dyrkning i beholdere giver mulighed for at høste kartoflerne uden timers gravning, og planterne bliver mindre modtagelige for sygdomme og skadedyr.

"Den første og mest kritiske regel: en 10 liters spand kan indeholde én kartoffelplante, og mere end det vil resultere i færre eller ingen kartofler.” siger eksperten.

Få styr på vandingen

Endnu en regel omhandler vanding. "Rødderne er indespærrede i beholderen og er derfor afhængige af, at du holder jorden fugtig." 

”Det er vigtigt, at din beholder har tilstrækkelig dræning, ellers rådner kartoflerne. Hvis den ikke har nogen huller til vandafledning, så lav nogle selv."

For de "bedste resultater", bør du lede efter jord, der er egnet til havearbejde i beholdere, da den type har god dræning.

Alle levende ting har brug for vand, men kartoffelplanter "har brug for ekstra pleje", når de vandes. Jorden skal holdes fugtig, ikke for våd og ikke for tør.

Sådan gør du

Til plantning kan man enten plante kartoflerne hele, når de er begyndt at spire, eller skære dem over. 

Når kartoflerne er klargjort, er det tid til at plante dem. Start med at fylde bunden af beholderen med 8- 12 cm jord. Bruger du en gødning, der frigives langsomt, skal den blandes i nu.

Læg kartoflerne oven på det lag, mens du sørger for, at der er så meget plads som muligt imellem dem. Husk at en beholder kan indeholde én plante pr. 10 liter.

Dæk kartoflerne med cirka 5-10 cm jord. Tilsæt vand, indtil jorden er fugtig.

Endnu en vigtig regel

Når kartoffelplanterne er spiret og vokset til omkring 12 cm i højden, er det tid til at begynde at "hyppe jorden”.

Tilføj 4-5 cm jord omkring hver plante, så de alle er omgivet af en lille bakke, som dækker omkring en tredjedel af planten.

Gentag denne proces, efterhånden som planterne vokser. De vokser hurtigt! Så hold øje med dem.