Du tester ikke jorden og 6 andre fejl, du begår, når du skal så nyt græs

Hus og have

05/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er meget, at tænke over, men fejl kan nemt undgås.

Foråret er endelig kommet, og selvom vejret denne uge ikke ligefrem indbyder til det, så er det ved at være nu, man skal gøre haven klar til sommer.

Græsplænen kan sagtens have taget skade af vinteren og frosten i jorden, eller måske har du brugt påsken på at få fjernet et bed, som nu skal laves om til en frodig, grøn plæne.

Men der er flere ting, man skal tænke over, når man skal så græs - i hvert fald, hvis man vil have et ordentligt resultat.

For syv af de mest almindelige fejl, når det kommer til græssåning, kan nemlig hurtigt få dit projekt til at udvikle sig til det værre.

1. Du vælger den forkerte græssort

Den første ting, du skal have styr på, er, hvilken græssort, du overhovedet kan gro. Her spiller placeringen af din bopæl en stor rolle. Der findes nemlig både græssorter til de koldere sæsoner og til de varmere sæsoner.

I et lille land som Danmark er det måske ikke det mest afgørende, da klimaet ikke ændrer sig markant, uanset om man bor i den nordligste eller sydligste del af landet, men når man alligevel er i gang med at gøre klar til at så, kan man lige så godt tænke over denne detalje også.

Når først, du har lavet en liste med finalisterne til din nye græssort, skal du finde ud af, hvilke karakteristika de forskellige sorter har. Nogle gror for eksempel bedst ved bestemte pH-niveauer, andre er ekstra hårdføre osv.

Så lav dit hjemmearbejde, inden du går i gang med den nye plæne.

2. Du glemmer at fjerne ukrudt og småsten

Du skal også sikre dig, at din have er ordentligt forberedt, før du sår. Et skridt, mange glemmer at tage, er at fjerne snavs fra jorden, herunder sten og træ. Hvis disse ikke fjernes, vil de optage værdifuld plads i jorden, som dine græsfrø har brug for, hvilket påvirker væksten på længere sigt.

Du bør også fjerne dødt eller tørret græs fra din græsplæne. En almindelig rive vil hjælpe dig med at tage sig af dette.

Hvis du planter græsfrø i et område, hvor der ikke var nogen før, bør du rense jorden ned til en byde af omkring 7½ centimeter.

Husk også at fjerne ukrudt fra jorden, inden du planter dine græsfrø, men undgå for enhver pris at bruge kemiske ukrudtsmidler - kemikalierne kan hænge rundt i jorden i nogle måneder efter og stoppe dine græsfrø i at spire.

Glem dog ikke at arbejde gødning ned i jorden for at hjælpe med væksten.

3. Du tester ikke jorden

Når du først har bearbejdet din jord og fjernet uønsket ukrudt, er du stadig ikke helt klar til at plante dine græsfrø. Det er vigtigt, at du først bruger en jordprøve for at bekræfte forholdene.

Ved at bruge et jordtestkit får du en nøjagtig opdeling af din jords sammensætning - du kan bekræfte pH-niveauet såvel som specifikke næringsstofniveauer, herunder nitrogen, fosfor og kalium.

Når du har fået dine resultater, kan du foretage de nødvendige justeringer for at få din jord op på de rigtige niveauer. Det foretrukne pH-niveau vil afhænge af dit specifikke græsfrø, men de fleste foretrækker et let surt til neutralt niveau på 6,5-7.

Undlader du at kontrollere jorden, risikerer du at dyrke dine græsfrø under dårlige forhold.

4. Du planter for meget eller for lidt

At så dine græsfrø kan være en skræmmende opgave, og med god grund - lav en fejl her, og det vil direkte påvirke udseendet af din græsplæne.

Uanset hvad du gør, må du ikke bruge for mange græsfrø. Du kan måske betragte dette som en sikker måde at få en tæt græsplæne på, men frøene kan ende med at konkurrere med hinanden om lys og næringsstoffer, forhindre vækst og effektivt spilde græsfrø.

Vær samtidig ikke nærig med dine frø, da det kan få din græsplæne til at fremstå tynd og sparsom.

Hvis du ønsker at sikre den bedste såning og væksthastighed fra dine græsfrø, skal du følge den anbefalede såhastighed på pakken. Sørg for at måle din græsplæne nøjagtigt for at beregne den nødvendige mængde, og brug en dedikeret spreder til jævn fordeling.

Du bør kun sprede frøene med hånden, hvis du dækker et lille område.

5. Du planter ikke i den rette dybde

Når dine frø er i jorden, skal du forsigtigt dække dem med jord, så de er på plads til spiring. Men du skal sørge for, at de er i den rigtige dybde for de bedste resultater.

Begrav dit græsfrø for dybt, og det vil ikke have adgang til det nødvendige sollys og ilt til at vokse. Begrav det for tæt på overfladen, og der er mangel på fugt, plus at fugle nemt kan lave et måltid ud af det.

Den korrekte dybde for græsfrø er omkring en halv centimeter. Hvis du er bekymret for, at vinden blæser dine frø væk, kan du altid påføre barkflis ovenpå for at tynge dem ned - dette kan hjælpe med at bevare varmen, hvis forholdene også er særligt kølige.

6. Du over- eller undervander

Arbejdet stopper heller ikke her. Dit græsfrø har brug for masser af opmærksomhed for at vokse, især mens det er ungt, og over- eller undervanding er en nøglefejl, mange begår.

Dit græsfrø vil trives i fugtig jord i starten, men det må aldrig være vådt. Det er vigtigt at opnå denne balance, ellers kan du nemt drukne frøene eller endda vaske dem væk.

Sigt efter at vande dine friske græsfrø 1-2 gange om dagen. Sørg for at holde trit med dette - mangel på fugt vil udtørre frøene og forhindre vækst.

Når dit græs er spiret og har nået 1-2 centimeter i højden, er det lidt mere hårdfør, og du kan begynde at skære ned på vanding. Når græsset er modent, kræver det kun et par centimeter vand om ugen.

7. Du planter græsset på det forkerte tidspunkt

Timing er alt, når det kommer til græsfrø - plant det på det forkerte tidspunkt, og du kan påvirke dets vækst.

Græstyper i den kølige sæson dyrkes generelt i det tidlige forår eller efterår, mens græs i den varme sæson foretrækker midt på foråret til tidligt om sommeren. Se altid din pakkevejledning for at være sikker. Tjek, at den sidste frost også er faldet - frost vil dræbe alle frø, der allerede er spiret.

Plant ikke græsfrø umiddelbart efter kraftig regn. Den overskydende fugt kan fremme sygdom, og den vandfyldte jord vil ikke være let at arbejde med. Spred heller ikke græsfrø, mens det regner - det kan skylles væk og fortrænges, hvilket resulterer i ujævn fordeling.

Tag altid højde for regnen, når du vander dine græsfrø.   

Kilde: Toms Guide