Du passer måske dine planter helt forkert: Overraskende resultater fra undersøgelse

Hus og have

15/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Et overraskende studie fra England viser at vi sandsynligvis har plejet vores stueplanter på den helt forkerte måde

Jeg skal være ærlig og indrømme, at jeg ikke har grønne fingre. Hver eneste gang, jeg bliver spurgt, om jeg kan passe bekendtes planter, imens de er bortrejst, er jeg nødt til at bede om udførlige, nedskrevne instruktioner, da jeg er overbevist om, jeg vil være i stand til at få selv en plastikplante til at dø.

Men selvom jeg altså er naturligt disponeret for at være plantedræber, ved jeg trods alt godt, at planter skal have lys og vand for at vokse og gro.

Men vidste du så også, at nogle planter, bl.a. filodendron, med blottede rødder kan optage deres næringsstoffer gennem rødderne?

Nej, det gjorde du nok næppe.

Overraskende studie

Det var der nemlig ikke rigtig den store evidens for før, at et hold forskere studerede røddernes evne til at indtage nitrogen, der er vigtigt for planternes vækst. Det skriver en af studiets førende forskere på mediet The Conversation.

Faktisk gik forskernes resultat stik imod deres forventninger.

"Vi forventede at rødder under jorden ville være bedre til at optage nitrogen end blottede rødder, da det er i jorden at næringsstofferne er".

Forskernes bedste råd

Forskerholdet mener, at dette er evolutionen, der har været på spil, da de planter med blottede rødder ofte gror langs andre, større planter.

Deres nye hypotese er, at de planterne udviklede sig med blottede rødder, da de store træer omkring dem tog alt næringen fra jorden, hvor de blottede rødder gjorde dem i stand til at absorbere næring fra nedfaldne blade og vand, der løb langs træernes stammer.

Derfor foreslår de, at man sprøjter disse typer af planter med noget flydende gødning, så man bedst kan nyde deres smukke farver og dufte i dagligstuen.