DIY-ekspert: Sådan giver du dine radiatorer maling, inden vinterens ankomst

Hus og have

19/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Radiatorer kan komme til at se trætte ud med årene. En simpel løsning er derfor at male dem, inden du tænder opvarmningen til vinteren. Til det formål har en DIY-ekspert delt en trin-for-trin guide om, hvordan man maler dem.

Sam Williams, en DIY-ekspert hos SGS Engineering, fortalte: "Det er bedst kun at male en radiator, når den er helt afkølet, så sommeren er en god tid at gøre denne opgave, da du normalt ikke har haft din varme tændt i flere uger. Årsagen til, at din radiator først skal være kold, er, at overdreven varme kan gøre din maling flydende eller dryppende eller endda forårsage blisterdannelse.

Og han fortsatte: "Selvom du kan bruge almindelig vægmaling, er det bedst at bruge en speciel primer til metal og derefter en speciel radiatormaling. Disse er normalt ikke dyre, men sikrer, at du får en finish, der holder."

Første step

Det første skridt, DIY-folk skal tage, er at samle alle de værktøjer, der er nødvendige for opgaven. Dette inkluderer sandpapir, en skurebørste, rengøringsmiddel, et støvark, beskyttelsesbriller og en støvmaske.

De skal også skaffe en syntetisk malerkost, maskeringstape eller malermaskeringstape, en primer til metaloverflader og den specielle radiatormaling.

Eksperten forklarede: "For at beskytte området omkring din radiator og gøre rengøringen lettere bør du lægge et stort støvark ned, inden du begynder. Hvis din nuværende radiator tidligere er blevet malet, bør du forsøge at fjerne dette gamle malinglag først – især hvis det skaller af."

Og derefter forklarede han videre, hvordan at man skal tage: "beskyttelsesbriller og maske på og brug en skraber til at fjerne eventuelle flagerende sektioner. Brug derefter dit sandpapir til at gå over overfladen for at få en glattere finish. Fjern alt støv, spindelvæv eller almindelig snavs, der er tilbage på overfladen, og sørg for, at radiatoren er helt ren og tør, inden du går videre til det næste trin."

Selve malingen af radiator

Sørg for at påføre noget maskeringstape omkring væggenes kant for at undgå at male dem utilsigtet samt den termostatiske ventil. Hvis DIY-personer har slebet deres radiatorer ned, er grundning det næste skridt, inden den endelige farve påføres. Normalt kræves der to lag primer, og de skal tørre i mindst otte timer, inden man går videre.

Sam tilføjede: "Rør malingen godt, før du begynder, og påfør den derefter på kanterne, inden du går videre til forsiden af radiatoren. Brug lange strøg, der påføres i samme retning for at opnå det bedst mulige resultat."