Disse fire typer madaffald må du ikke smide ud: Den bedste vej til smukke planter i haven og i stuen

Hus og have

10/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Katrine Lykke

En række madrester bør du ikke smide i affaldsspanden, de kan nemlig give dine planter et boost af næringsstoffer, så de kan trives gennem sommerens varme måneder.

Der er ikke noget bedre end at samle hjemmedyrket frugt og grønt i haven. Det er både let, bæredygtigt og smagen er bare bedre end varerne i køledisken. Og uanset om det er planterne i grøntsagsbedet, i dine smukke blomsterbede eller potteplanten i stuen, så ser alle planter bare bedre ud, når de får den rette føde. Præcis ligesom mennesker.

”Fodringen” af planter sker normalt i forårs- og sommermånederne, når planterne er midt i deres vækstsæson, men i stedet for at købe dyr gødning, kan du i stedet give dine planter et vitaminindskud fra de madrester, der ellers skulle i affaldsspanden.

 

Naturlig gødning, der holder insekterne væk

Haveekspert, Laura Harnett, fremhæver blandt andet bananskind, nøddeskaller, æggeskaller og kaffegrums som oplagte muligheder for at give dine planter et boost. Ifølge eksperten behøver du ikke engang en kompostbunke, da disse typer husholdningsaffald med fordel bare kan lægges direkte på jorden.

“Bananskind holder insekterne væk og gøder mange plantetyper,” fortæller haveeksperten og fortsætter: ”Mens nøddeskaller og æggeskaller hjælper med at lufte jorden, hvilket er vigtigt for dem, der har tung lerjord.”

Haveeksperten råder også til, at man ikke smider sit kaffegrums ud, men i stedet bruger det i haven, når man har nydt sin morgenkaffe.

"Kaffegrums er rig på nitrogen, så det er fantastisk for jorden, især i et grøntsagsområde." Kaffegrumsen er især god for løg, salat og majs, men også for stueplanter.

 

Planterne indenfor har også godt af dine madrester

Du kan også bruge dit kaffegrums til at gøde stueplanterne, og hvis du frygter at ​​lugten af kaffegrums bliver for meget, kan du nøjes med at blande kaffegrums og jord i en vandkande, som du vander planterne med.

Hvis du kan leve med duften af kanel i huset, vil dine stueplanter også takke dig for et drys. Krydderiet er nemlig antibakterielt, og det hjælper med at beskytte planter mod sygdomme og reducerer svampevækst.