Dette afgør, om du skal bruge salt og afspændingsmiddel i opvaskeren

Hus og have

03/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du kan selv finde ud af det på flere måder.

Opvasketabs til opvaskemaskinen indeholder alt, hvad der skal bruges til en grundig opvask - i hvert fald ifølge emballagen.

Men så er der lige det med salt og afspændingsmiddel. Vi er jo vant til, at det skal fyldes på, når lamperne på maskinen lyser, men opvasketabsene siger jo, at de indeholder alt, der skal bruges.

Så behøver du overhovedet at bruge yderligere kroner på salt og afspændingsmiddel? Det er slet ikke sikkert!

Et spørgsmål om kalk

Ifølge hvidevareforhandleren Whiteaway afgøres behovet for afspændingsmiddel og salt af, hvor hårdt dit vand er - altså hvor meget kalk, der er i vandet i netop det område, hvor du bor.

Steder som Sjælland, Lolland-Falster, Fyn og enkelte steder i hovedstadsområdet har meget hårdt vand, og derfor kan det godt være, du hr bruge for ekstra salt og afspændingsmiddel.

Er du i tvivl om, hvor hårdt vandet er i dit område, kan du finde ud af det på GEUS’ (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) hårdhedskort.

Sådan finder du ud af, om du skal bruge det

For at finde ud af, om du faktisk skal bruge de to ting, skal du kigge på din opvask.

Hvis du for eksempel oplever, at der er overskydende vand og/eller kalkpletter på tallerkener og glas, er det nemlig et tegn på, at der er brug for salt og afspændingsmiddel.

Hvis dit service derimod føles fedtet, er det sandsynligt, du bruger for meget afspændingsmiddel.

Og hvis du bruger for meget salt, kan det give en belægning på servicet, som endda smager salt.

Mange opvasketabs på markedet hedder enten 3-i-1 eller 5-i-1, og det er rigtigt, at de teknisk set indeholder de nødvendige ting. Men tabsene er altså ikke lavet ud fra de enkelte områders hårdhed i vandet, og derfor er det stadig nødvendigt at tjekke efter, om man eventuelt skal supplere med salt og afspændingsmiddel.