Det komplette overblik: 5 ting, du skal ordne i haven i februar

Hus og have

03/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der er nok at tage fat på, hvis man glæder sig til foråret.

Februar føles som et vendepunkt i haven. Det er stadig koldt udenfor, men der er tegn på forårets nært forestående ankomst overalt, hvor man kigger hen. Løg dukker langsomt op af jorden, og dagene bliver endelig længere

Det skriver Express.

At komme ud i din have kan være en fantastisk måde at koble af selv på trods af lave temperaturer og frostvejr. Der er en række havearbejde, der "skal" afsluttes i februar, ifølge William Mitchell fra Sutton Manor Nursery, for at gøre det klar til foråret og forlænge skuddene fra vinteren.

1. Beskyt alle blomster på abrikos-, nektarin- og ferskentræer

I Danmark er de blødeste frugt- og topfrugttræer meget modstandsdygtige, selv når de er i dvale om vinteren, da temperaturerne ikke falder lavt nok til at skade dem. Dem, der lever i udenfor skal muligvis have kuldebestandige grundstammer. Frost kan dog nemt skade den nye vækst og blomster, der kommer sidst på vinteren og det tidlige forår.

Hvis alvorlig frost truer skal beskyttelsen opretholdes i to uger efter blomstring, og ikke kun for planter i fuldt flor, men også for knopper og endda befrugtede blomster.

William forklarede: ”Frost kan dannes, når temperaturen falder til under nul grader. Som følge heraf bliver genstande nær jorden, såsom grøntsagspletter og buskedyrkende frugter, afkølede og fryser. Fremstrømmende luft samler sig naturligt på det laveste punkt eller mod en barriere på skrånende terræn. For at forbedre luftdræningen bør du overveje at fjerne noget lavere vækst på et hegn eller hæk for at skabe et hul. Placer de større mere robuste frugttræer i bunden, og de mindre øverst, hvis der ikke er andet alternativ."

2. Beskær vinterblomstrende buske

Det er en god idé at beskære de buske der er færdige med at blomstre For at opmuntre til stærke, sunde skud og forbedre blomstring.

"Løvfældende buske, der blomstrer i senvinteren, foråret og forsommeren kræver årlig beskæring," instruerede eksperten. Han sagde: "Beskæring af disse tidligt-blomstrende buske årligt forlænger også deres liv."

Afhængigt af busken beskæres tidligt blomstrende buske efter blomstring (sen vinter til forår og forsommer).

William tilføjede: "Når du beskærer lige efter blomstring, har dine planter den maksimale tid til at udvikle ung vækst inden udgangen af ​​sommeren for at give blomster til det følgende år.

"Det afhænger af typen af ​​busk, men alle tidligt blomstrende buske kræver rutinemæssig fjernelse af beskadiget, sygt eller dødt træ. Hvis der er beskadigede eller døde skud, skæres de tilbage til deres oprindelsessted eller til jorden. Når det er gjort, skal du fjerne nogle af stænglerne til jordoverfladen for at holde busken åben og forhindre overbelastning. Sidst, men ikke mindst, trim eventuelle svage, spinkle eller små skud tilbage til jorden, så planten kan koncentrere sig om stærke nye skud, der vil give de bedste blomster."

3. Dræb flerårigt ukrudt

Det er besværligt at få bugt med flerårigt ukrudt, men februar er måneden at gøre det i.

Fjern alle rødderne og brænde dem eller få dem kørt væk. Alternativt kan gartnere bruge en ukrudtsdæmpende barkflis eller membran til at kontrollere væksten af ​​ukrudt.

"Nedklipning kan kontrollere det meste af etårigt ukrudt, men flerårige planter har en tendens til at vokse hurtigt og stærkt, så der kræves lidt mere indsats for at udrydde dem." fortæller William

Vildblomster som spydtidsel, baldrian og celandines, såvel som prydplanter som krøllet reinfank og græsser, er flerårigt ukrudt. Da noget ukrudt trives i bestemte jordtyper eller omstændigheder, er det umuligt at forudsige, hvad der vil være et problem.

Rodtypen af ​​flerårigt ukrudt kan bruges til at identificere og behandle dem i overensstemmelse hermed. Hvis du ved, hvad du har med at gøre, uanset om det er dybe pælerødder eller kort, spredende ukrudt, vil du være i stand til at gribe ind effektivt.

William understreger at det ikke at luge kan være en af ​​de største fejl i haven, så det er bedst at gøre dette, når ukrudtet først dukker op.

4. Klargør frøbede til grøntsager

Det er almindeligt, at folk ser et såbed som en uvigtig del af en have, men eksperten forklarede, at det er vigtigt at huske, at frøspiring og tidlig vækst af planter har en væsentlig indflydelse på deres endelige kvalitet. Han sagde:

"For eksempel, hvis hække eller bygninger skygger for såbedet, kan frøplanter være svage og spinkle. Frø klarer sig normalt ikke, hvis de bliver druknet (eller hvis de tørrer ud), så dræning er altafgørende."

Frøbede ligner grøntsagsbede, bortset fra at jorden kun må vendes til en lav dybde. Det vil være nødvendigt at grave og klargøre et nyt bed, hvis det aldrig har været brugt til at dyrke planter før. Det vil kræve mindre forberedelse, hvis der allerede er dyrket planter på bedet, da de fleste sten vil være fjernet, og jorden er brudt op.

Mens grøntsagsbede normalt opfattes som efterårsjob, vil forberedelse af dine grøntsager i slutningen af ​​vinteren give mulighed for længere, sundere vækster. Klargøring af frøbede gør det muligt at have små planter, før de flyttes til deres endelige position senere på sæsonen for fuld vækst.

5. Gødning af blomstrende buske og roser

Forkæl dine planter med gødning med langsom frigivelse

Ifølge gartneren er februar det "ideelle tidspunkt" til at forberede dine blomstrende buske til forårsvækst.

William forklarede:

"Rosen har brug for en kontinuerlig tilførsel af næringsstoffer gennem hele vækstsæsonen for at yde sit bedste. Ikke alene blomstrer sunde roser bedre, men de er også mere modstandsdygtige over for sygdomme og insekter. At have en havekalender ved hånden, hvor du kan skrive ned, hvornår og hvordan du gøder, hjælper dig med at holde dig organiseret."

Roser vågner normalt fra deres vintersøvn i slutningen af ​​marts eller begyndelsen af ​​april og bør gødes senest, når de første knopper begynder at spire. Eksperten tilføjede:

"At gøde dem med en gødning med langsom frigivelse i februar giver mulighed for tidlig vækst og beskyttelse, før den første vækst starter. I slutningen af ​​juni eller begyndelsen af ​​juli anbefales anden gødning til gentagne blomstrende roser." fortæller William