"Det er ren dynamit" - Sådan får du gule pletter af hovedpuden

Hus og have

21/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ekspert anbefaler en særlig blanding, der kan komme stort set alle pletter til livs!

Der er næppe noget, der føles klammere, end at tage betrækket af sin gamle hovedpude og se de gule skjolder og pletter, der har udviklet sig på selve puden.

Døde hudceller, sved, make up og savl (ja, savl ...) vil med tiden sætte sit præg på vores bløde hovedstøtte, som vi bruger en tredjedel af vores døgn i selskab med. Derfor er det måske ikke så overraskende, at hovedpuder også bliver slidt og misfarvede.

De gule plamager kan være noget så frastødende at blive konfronteret med, og vores første indskydelse er nok at rense den eller at smide den ud, fordi den simpelthen ikke kan reddes.

Men hold igen med at rende ud og købe en ny pude - for den gule misfarvning KAN fjernes ... og det er ikke engang særligt svært.

Britiske express.co.uk har taget sig en snak med rengøringseksperten Joan Clark, og hun fortæller, at fremgangsmåden kommer an på, hvad din pude er lavet af.

Sådan fjerner du gule pletter med vaskemaskinen

Først og fremmest skal du sikre dig, at din pude kan tåle maskinvask. Det kan langt de fleste, men det er alligevel vigtigt at læse mærket grundigt igennem.

Polyester kan som regel gøres fint og rent med en simpel tur i vaskemaskinen, men hvis vi taler skumpuder, kan du godt lade vaskemaskinen få en hviledag.

Joan Clark foreslår i stedet, at du laver en blanding af natriumkarbonat (også kaldet vaskesoda), hvid eddike, vaskemiddel og opvaskemiddel. Put så puden i vaskemaskinen og tilsæt blandingen, som du normalt vil tilsætte vaskemiddel til en tøjvask.

Fordi blandingen er tykkere end normalt vaskemiddel, sætter den sig fast på pudens overflade. Det betyder, du er nødt til at lave en ekstra vask med kun varmt vand for at rense puden helt.

Clark fortæller, at blandingen også kan bruges til at fjerne gullige skjolder og pletter fra tøj som t-shirts og skjorter.

Sådan fjerner du gule pletter UDEN vaskemaskinen

Hvis din pude skal vaskes i hånden, anbefaler Joan Clark, at du fylder et stort kar med varmt vand og tilsætter omkring 60 ml vaskemiddel. Du skal dog undgå at bruge kogende vand, da det kan beskadige fibrene i puden.

Er puden hårdt angrebet af gule pletter, kan det også være en ide at tilsætte 60 ml blegemiddel. Hvis du ikke har lyst til at bruge blegemiddel, kan du i stedet bruge bagepulver og eddike, som du skrubber ind i puden med en gammel tandbørste.

Læg puden i vandet og "ælt" den forsigtigt med dine hænder, så vaskemidlet kan få lejlighed til at arbejde sig godt ind i materialet. Tag puden op af vandet og skyld den under koldt vand for at vaske sæbe og skidtrester væk.

Clark advarer mod at vride puden. Det kan nemlig ødelægge mikrofibrene. Klem i stedet puden stille og roligt for at få så meget vand ud af den som muligt.

Dernæst skal du bare lade puden tørre. Hvis den kan klare en tur i tørretumbleren, anbefaler Clark, at du smider et par tenninsbolde med i tørringen, da det hjælper puden med at blive "fluffet op".