Derfor kan en beskidt elkeddel få din elregning til at stige

Hus og have

24/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ifølge en ekspert kan kalkaflejringer, hvis de ikke rengøres regelmæssigt, forårsage, at husstande står over for højere energiregninger.

At rengøre en elkedel er ofte en opgave, der glemmes, men ifølge eksperter kan det gøre en stor forskel.

Mark Greig, leder af leverandørstyring hos landsdækkende eksperter i elektriske apparater, Marks Electrical, fortæller: "Uanset om det bruges til at lave en morgenkaffe eller hjælpe med at koge ris til aftensmad, er vores elkedler meget brug i løbet af dagen.

"Desværre fører dette over tid til, at hvide aflejringer, kendt som kalkaflejringer, ophobes i elkedler.

Ikke kun ødelægger kalkaflejringer en god kop te, de påvirker også apparatets effektivitet.

Må bruge mere energi

På et tidspunkt, hvor energipriserne fortsætter med at stige, har det aldrig været vigtigere at vedligeholde din elkedel og sikre, at den fungerer så effektivt som muligt, hvilket reducerer de samlede omkostninger på dine regninger.

Hvis der opbygges kalkaflejringer i elkedlen, bliver den nødt til at arbejde hårdere for at opvarme vandet og bruger dermed mere energi.

Efter noget tid kan dette øge de elektriske "driftsomkostninger", ifølge Mark Greig.

Sådan slipper du for kalk

Eksperten tilføjer: "Heldigvis er det at fjerne kalkaflejringer fra din elkedel en forholdsvis enkel opgave og derfor nem at holde styr på."

"Den mest effektive måde at rengøre din elkedel på er med metoden hvid eddike og vand," fortæller han og fortsætter:

"For at gøre dette skal du fylde elkedlen op med en opløsning af halv eddike og halvt vand og lade den trække natten over. Sørg for, at ingen forsøger at bruge elkedlen i løbet af denne tid."

Om morgenen skal du sørge for at skylle den grundigt for at undgå, at noget eddike kommer i drikkevarerne.

Eksperten siger: "Du bør kunne se, at kalkaflejringerne falder af ret let. Som det sidste skridt, kog elkedlen med frisk vand og tøm den en sidste gang for at slippe af med eventuelle tilbageværende lugte fra eddiken."

Kilde: Express