Derfor bør du lægge en ske i haven eller foran hoveddøren

Hus og have

26/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er faktisk en mening med det!

Når vi er ude at gå, er det nok de færreste af os, der helt kan se os fri for af og til at kigge ind i folks haver (man kunne jo få noget inspiration til, om man skulle lave noget om derhjemme!).

Men der er også en chance for, at du med den handling kan få øje på noget, som enten virker som et uheld, som om nogen har været glemsomme, eller som om nogen har tabt småkagerne, så at sige.

For hvorfor i alverden skulle man dog tage en ganske fin spiseske og lægge på enten græsplænen eller foran hoveddøren? Sandt, bare at lægge sådan en ske vil heller ikke rigtig gøre noget, udover at undre forbipasserende, men hvis du forbereder den lidt, er det faktisk en god idé at give bestikket lidt frisk luft.

Hvad har de gjort ved skeen?

Hvis du har set sådan en ske ligge og flyde, så er den højst sandsynligt blevet fyldt med en smule sukker, hvorefter sukkeret så er blevet opløst med vand.

Årsagen til, at flere og flere vælger at gøre det, er for at være god ved insekterne, helt præcist bier og humlebier.

Sukkervandet kan nemlig hjælpe de små summende insekter med at få fyldt deres energireserver, og selvom nogle måske forbander de stribede insekter langt væk, er vi faktisk dybt afhængige af dem.

Bier og humlebier er afgørende for vores økosystem, da de bidrager til bestøvning af mange af de planter, vi er afhængige af. Derfor kan det også gøre en stor forskel for din elskede have og dine flotte blomster, hvis du giver bierne en bedre chance for at overleve.

Sådan gør du

Det er nemt at sætte denne redningsstation op i din egen have. Først tager du en ske (alternativt et låg af en art) og lægger et lag sukker på/i den.

Derefter tilsætter du lidt vand for at lave en sukkervandsopløsning. Placer skeen et sted i din have, hvor bierne let kan finde den. Og det er det!

Du har nu oprettet en simpel redningsstation for trætte bier.