De bedste lysforhold, der sikrer, at din orkidé blomstrer smukt år efter år

Hus og have

27/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En smuk orkidé kan trives i 15 år eller mere med korrekt pleje. Dog skal orkideejere sørge for at vande, give næring og placere deres planter korrekt.

Haveeksperten Melinda Myers fortalte, hvordan du sikrer, at en orkidé derhjemme kan trives ved at tage sig af dens lys-, vandings- og jordbehov: "Indirekte lys er bedst fra et øst- eller vestvendt vindue," rådede Myers, der sagde, at glade orkideer vil få lysegrønne blade.

Hvis orkidéen får for meget sollys (og ja, det er en mulighed), vil bladene udvikle en lyserød eller rødlig nuance.

Mens farven måske ser pæn ud på nuværende tidspunkt, indikerer det en kæmpende stueplante, der kan visne, hvis du ikke flytter orkidéen til et mere passende miljø.

Myers sagde, at orkideer, der får for lidt sollys, vil have grønne blade, der er "mørkere og stivere".

Vandningsbehov

Når du har fundet det bedste sted med en optimal mængde lys for en orkidé, skal du også overveje dens vandingsbehov.

Myers delte på Martha Stewart's hjemmeside, at orkideer foretrækker lunkent vand givet til den i vasken: "Lad vand løbe over rødderne og plantemiksen; vent og vand igen for at sikre, at rødderne og mixen er godt vandet."

Rødderne vil være en mat sølv, hvid eller bleg grøn for at angive, at den har slukket sin tørst. Når vandet er drænet, kan orkidéen vende tilbage til sin foretrukne vækstplacering.

Hvad angår dens jordbehov, vokser en orkidé typisk bedst i en blanding af bark, sphagnum og perlite.

En orkidé holder også af en månedlig påføring af gødning, men ikke for meget, ellers vil der vokse mange blade og ikke nok blomster.

Plejebetingelser forbliver de samme, når orkidéen blomstrer, men sørg for at få nogen til at passe på din orkidé, hvis du er væk på ferie i mere end en uge.

Hvornår skal du ompotte en orkidé?

Hvis rødderne er vokset ud af potten, eller vækstmiksen er blevet nedbrudt, kan orkidéen have brug for at blive ompottet.

Myers anbefalede at ompotte en orkidé efter blomstring, når nye blade dannes.

Sådan ompotter du en orkidé:

  1. Tag orkidéen ud af sin gamle beholder og adskil dens rødder fra den gamle blanding.

  2. Opblød rødderne i vand, hvis noget af den gamle plantemix ikke vil adskille sig.

  3. Hold planten over den nye potte, som kun skal være en pottestørrelse større end den eksisterende beholder, og fyld den med frisk plantemix for at dække de nederste rødder.

  4. Vand den ompottede orkidé og den omkringliggende blanding.

Kilde: Express.