Brug husdyrgødning og 4 andre måder, du kan gøre jorden i din have bedre

Hus og have

16/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du kan sagtens gå i gang nu, selvom det er sommer!

Et af de vigtigste principper for havearbejde er at fodre din jord, så den kan fodre dine planter. At vide, hvordan man forbedrer havejord, så det kan klare opgaven med at give dine planter de næringsstoffer, de har brug for, er nøglen.

Vi har alle besværlige områder i vores have, hvor planter kæmper for at vokse, og det kan være utrolig frustrerende at blive ved med at kaste tid og penge efter plantegødning og nye planter for aldrig rigtig se dem trives.

Uanset din jordtype er det imidlertid bemærkelsesværdigt nemt at forbedre den for at få dine bedste planter nogensinde, Selvom dette er en opgave, der normalt udføres om foråret og efteråret, er der ingen grund til, at du ikke også kan begynde at forberede dig til opgaven om sommeren.

1. Brug hjemmelavet kompost

Godt rådnet hjemmelavet kompost er et af ​​de bedste jordforbedringsmidler, der tilføjer næringsstoffer og gavnlige mikrober, åbner tungt ler og forbedrer tilbageholdelsen af ​​fugt og næringsstoffer i tynd, sandet jord.

Det kan enten graves ned i jorden eller bruges som en slags barkflis, lagt i lag på jorden for at blive nedbrudt af vejret, gavnlige mikrober og orme.

Kompost fremstilles ved at blande træagtige og 'grønne' materialer i enten en kompostbeholder. De træagtige materialer kan omfatte havebeskæringer, strimlet pap og papir, mens de grønne ingredienser indeholder rå køkkenfrugt- og grøntsagsskræller, blødt grønt haveaffald såsom døde planter, dødhovedede stængler, døde vasearrangementer og græsafklip fra græsslåning.

En meget trendy måde at forbedre din komposteringsproces på er 'peecycling' eller at bruge mandlig urin som en kompostingrediens. Det skal være frisk og komme direkte fra kilden og er en værdifuld kilde til nitrogen, en af ​​de tre vigtigste planteingredienser, der findes i gødning og forklaret på plantegødningsetiketter.

Tilføj aldrig kogt mad, kæledyrsaffald, sygt plantemateriale eller ukrudt med modne frøhoveder til din kompostbunke.

Vend komposten regelmæssigt med en langskaftet havegaffel, så alle ingredienserne er godt blandet. Det bør tage omkring seks måneder at rådne ned til en rig, brun, smuldrende muldjord .

Du kan fremskynde tingene ved at sørge for, at dyngen ikke får lov til at tørre ud om sommeren og holdes varm om vinteren ved at dække den med sort plastik eller hessian.

2. Spred husdyrgødning

Gødning fra husdyr er en anden glimrende måde at forbedre havejord på, plus det er en af ​​de bedste typer gødning til en køkkenhave og en god måde at tilføje fosfor til jorden.

Gødning hjælper jorden ved at frigive næringsstoffer, efterhånden som den nedbrydes og er også værdifuld for at tilføje krop til dårlig jord.

Det er vigtigt, at du lader det rådne i flere måneder, før du bruger det, fordi frisk gødning indeholder høje niveauer af kvælstof, der vil dræbe unge planter.

Så opbevar det et sted af vejen, som bagerst i ​​din have eller bag dit skur, i et par måneder, og brug det ikke, før det er gået helt i stykker. Alternativt kan du tilføje det til din kompost og dynge og blande det godt med de andre ingredienser.

Den bedste gødning at bruge er ko, hest, kylling, får eller ged, selvom afføring og savsmuld, der dannes ved at holde kælekaniner, også kan bruges, men igen, tilføj dem først til kompostbunken. Brug aldrig afføring fra katte eller hunde.

Hvis du bor i nærheden af ​​en gård, kan du muligvis købe poser med gødning billigt.

3. Tilføj plantevenligt grus

Tung lerjord kommer med alle mulige problemer. Selvom de er rigere på næringsstoffer end tyndere jord og holder godt på vandet, hvilket gør dem til et glimrende element til dyrkning af træer, kan de blive vandlidende og fryse faste, og blive ubrugelige, når forholdene er meget våde eller kolde.

Dette gør det umuligt at have med at gøre en stor del af året, og en af ​​de bedste måder at vende dette på er at nedgrave mængder af små plantefamilier, jordforbedringsstoffer eller grus.

Du kan enten bruge det alene eller blande det med godt rådnet kompost eller gødning (generisk kaldet 'organisk materiale') for at åbne leret, forbedre dets dræningsevne og tillade mere ilt at bevæge sig gennem jorden og omkring planterødderne.

Der er masser af træer, der vil vokse godt i lerjord, hvis du også har denne type jord i din baghave.

4. Genbrug gammel containerkompost

I slutningen af ​​vækstsæsonen, bør du tænke dig om to gange, inden du smider den gamle pottejord fra vækstposer og terrasseplantekasser ud.

Mens planterne, der voksede i dem, kan have brugt de næringsstoffer, der var i jorden/komposten, kan du genbruge pottejord som balsam for at hjælpe med at forbedre havejorden i dine bede og ved dine grænser.

Sørg for at fjerne alt det gamle plantemateriale og eventuelle skadedyr, du finder, og brug det ikke, hvis der var tegn på sygdom på de planter, der har groet i det.

Føj det derefter enten til din kompostbunke for at berige blandingen, eller grav det direkte ned i jorden i dine blomsterbede og grænser.

5. Lav grøn gødning

Vækstsæsonen kan alvorligt udtømme jorden, og den kan blive yderligere beskadiget af vintervejr. Eg en af ​​de bedste måder at genopbygge den på og forhindre yderligere skade på er at så grøn gødning eller dækafgrøder.

Disse er pakker med hurtigtvoksende frø, ofte medlemmer af ærtefamilien (bælgfrugter), som er let tilgængelige fra de fleste havecentre og online.

De fikserer nitrogen (nødvendigt for stærke stængler og løv) tilbage i jorden gennem deres rødder. Rødderne hjælper også med at åbne op for jordens struktur, hvilket er nyttigt, hvis din have ligger på tungt ler.

Topvæksten får lov til at blomstre og modnes og graves derefter tilbage i jorden, hvor den rådner ned og frigiver mere godhed.

De mest populære sorter til grøngødning er kløvere og bælgfrugter.

Kilde: Homes & Gardens