Bliv klar til foråret: 3 planter, der skal beskæres i oktober for 'maksimal' vækst

Hus og have

10/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Et godt weekendprojekt, når vi når så langt!

Oktober markerer starten på den hvilende sæson, som er et ideelt tidspunkt at beskære masser af planter i haven, inklusive roser.

Beskæring involverer selektiv fjernelse af visse dele af en plante for at lette bedre vækst.

Det kan også være med til at forbedre det overordnede udseende af en have, fordi der bliver færre rodede buske og blomster.

Beskæring bør ske hele året, alt efter hvad der skal beskæres, men der er visse planter, som kan beskæres i oktober.

Klatreroser

Haveeksperten Monty Don skrev for nyligt i sin populære blog: “Beskær klatreroser. Klatreroser blomstrer på skud, der dyrkes samme forår, så de kan beskæres hårdt nu. Start med at fjerne beskadiget eller krydsende vækst eller meget gammelt træ, som kan beskæres helt tilbage til jorden."

"Hovedstænglerne skal viftes ud i lige afstand så vandret som muligt, og binde dem til ledninger eller et espalier. Så kan alle sideskuddene, der vokser fra disse hovedstængler, som producerede dette års blomster, reduceres til en kort stub eller et par blade."

Endelig bør gartnere sørge for, at det hele er bundet fast for at undgå vinterskader. Beskæring af klatreroser nu vil sætte dem i stand til at give "maksimale" blomster.

Rådhusvin

Eksperterne hos Crocus sagde: "Rådhusvin har brug for nye skud, der bindes til deres understøtninger i de første par vækstsæsoner efter plantning. Når den er etableret, kan du beskære den når som helst fra nu af og frem til jul for at holde planten inden for grænserne, og vær særlig opmærksom på stængler, der trænger ind på vinduer, tagrender eller tage."

Eksperterne tilføjede, at de gamle og forsømte planter reagerer godt på svær beskæring og kan skæres tilbage til fyldige knopper omkring en meter fra jorden på denne tid af året.

Sommerfuglebuske

Sommerfuglebuske beskæres normalt hårdt om foråret, men gartnere kan skære dem ned med det halve nu, ifølge Royal Horticultural Society (Storbritanniens førende velgørenhedsorganisation for havearbejde).

Dette vil hjælpe med at rydde op i buskens udseende samt sikre bedre helbred til foråret.

Buske som hvid kornel og mamelukærme kan også beskæres halvt nu og igen til foråret.

Kilde: Express