Begår du også disse tre fejl, når du gøder haven?

Hus og have

09/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Katrine Lykke

Din plæne og dine planter skal have noget at leve af – præcis som vi mennesker. En god gødning på det rette tidspunkt og i de rette mængder sørger for, at dine planter trives og blomstrer. Men hvordan gøder man med det bedste udbytte? Du får her tre gode råd til, hvordan du gøder, så haven bugner og stortrives.

Hvis du gøder forkert, kan du gøre mere skade end gavn. Følg derfor disse tre gode gødningsråd:

1. Brug den rette mængde gødning

Gødning fremmer planternes vækst, og derfor kan det være fristende at give haven lidt ekstra godt for en sikkerheds skyld. Men det er ikke en god ting. For meget syntetisk gødning kan nemlig skade din græsplæne og dine planter. Det kan brænde jorden og efterlade svidemærker, fordi der er for meget salt og kvælstof i jorden, og resultatet bliver planter med gulbrune blade, der ikke er pæne at se på.

For meget gødning kan også få en plante til at vokse pludseligt og overdrevent, hvilket rodsystemet ikke kan følge med til, og resultatet er en svagere plante, der risikerer fx at vælte eller knække. Og når det gælder græsplænen, giver for meget gødning bare mere arbejde til dig, da den skal klippes oftere.

Samtidig skal du også undgå at bruge for lidt gødning. Uden gødning vil din jord nemlig mangle de essentielle næringsstoffer, og dine planter vil skulle kæmpe for at overleve. 

2. Påfør gødningen jævnt 

Du kender sikkert til at strø gødningen lidt tilfældigt i blomsterbedet, men du bør faktisk gøre dig umage for, at gødningen påføres jævnt.  Ellers risikerer du at over- og undergøde de steder, hvor der tilfældigvis falder meget eller intet.

Små områder kan du sagtens selv gøde med håndkraft, men større områder kan med fordel gødes med en gødningsspreder for et mere jævnt resultat.

 

 

3. Forkert timing 

Afhængigt af gødningstypen kan du gøde din græsplæne flere gange om året, uden at den tager skade, men du bør ikke overdrive det. To gange om året er passende, selvom nogle eksperter opfordrer til op til 4-5 behandlinger. 

Syntetisk gødning bør altid påføres tidligt om morgenen eller sent på eftermiddagen, og sørg for, at jorden er fugtig frem for våd eller tør, når du gøder.

Tag også altid vejret med i betragtning, blæst og regn kan nemlig vaske eller blæse gødningen væk.