Bankdirektør: Husejere kan stå med regning på 120 milliarder

Hus og have

23/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

I 2033 er der en reel sandsynlighed for, al beboelse skal leve op til energikrav, der kan efterlade de danske husejere, der rammes, med en regning på ca. 150.000 per hus.

Hver tredje danske husejer bør se mod Belgien, hvor det forventes at en ny aftale om klimaneutral beboelse i disse dage er under forhandling.

Aftalen forventes at falde på plads inden sommerens begyndelse ifølge Idenyt.

800.000 ramt - med slækkede krav

Når aftalen træder i kraft, så vil Danmark og de andre medlemslande i EU forpligte sig til, at alle bygninger tiltænkt beboelse skal energioptimeres, så de som minimum er energiklasse D.

Ifølge beregninger foretaget af Jyske Bank, så vil det betyde at over 800.000 danske familier skal forbedre deres bolig for at lave op til kravene. Det vil i gennemsnit betyde en udgift på 150.000 kroner per familie.

Desværre er Jyske Banks udregning lavet ud fra, at kravet i praksis slækkes, således, at man kan nøjes med en E mærkning. Blandt andet på grund af manglende arbejdskraft.

Skal de bare rives ned?

Det danske boligmarked står altså overfor en enorm udfordring med disse forventede krav på vej.

I mange områder vil det være svært at få tingene til at hænge sammen, hvis husene skal renoveres, hvorfor en nedrivning kan være det bedste alternativ - selvom det ikke er nogen billig løsning heller.

Denne frygt for, hvad der kan betale sig kan betyde, at nogle boliger bliver de facto usælgelige ifølge Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, der kræver, at politikerne tager stilling til nogle af disse forventede problemer.

“Det kan blive meget vanskeligt at sælge ejendomme, der ikke lever op til de her krav, og hvad skal konsekvensen være? Skal boligerne nedrives? Og hvordan vil man udføre det i praksis? Vil man sætte en bulldozer på? Vi mangler at få politikerne til at forholde sig til det her, for der er ikke lang tid at løbe på”