Tidligere har mange brugt kaffegrums og æggeskaller som naturlig gødning til planterne, men nu er der opstået en ny gør-det-selv-trend: bananvand.
Hvad er bananvand?
Bananvand er en enkel, hjemmelavet væske, der kan bruges som naturlig gødning til både indendørs og udendørs planter. Det laves ved at lade bananskræller trække i vand i et par uger.
Ifølge Stephanie Stephenson, forfatter til Rose Gardening, er bananvand populært blandt haveejere, fordi det er nemt at lave og er en naturlig kilde til vigtige næringsstoffer. Bananer er rige på kalium, calcium, fosfor og magnesium, som alle er vigtige for planters vækst.
Hvordan virker bananvand?
Selvom der ikke er videnskabeligt bevis for, at bananvand indeholder tilstrækkeligt med kalium til at gøre en stor forskel for planters vækst, er der mange haveentusiaster, der sværger til det. Teorien er, at når bananskræller trækker i vand, frigives næringsstoffer som kalium og calcium i vandet, hvilket skaber en billig, hjemmelavet flydende gødning.
En undersøgelse fra Makerere University College antyder, at kogning af bananskræller muligvis kan være en mere effektiv måde at frigive næringsstoffer på.
Uanset dette rapporterer mange haveejere, at de har set forbedringer i deres planters sundhed efter brug af bananvand. Aster W. Green, forfatter til Companion Planting in Raised Bed Gardens, bemærker, at bananvand er en "økologisk måde at forbedre din vandingsrutine på og slippe af med dyre syntetiske gødninger".
Hvilke planter har godt af at få bananvand?
Bananvand kan bruges til stort set alle planter i din have eller indendørs.
Planter, der nyder godt af ekstra kalium, såsom tomater, peberfrugter, roser, orkideer, sukkulenter og banantræer, vil især drage fordel af det.
Stephanie Stephenson nævner, at bananvand kan hjælpe med at forhindre blomstrende enderåd i tomater, en tilstand hvor bunden af tomaten begynder at blive brun.
Sådan laver du bananvand
At lave bananvand er en simpel proces, der kræver få ingredienser: bananskræller, vand og en stor krukke eller spand. Her er trinene til at lave din egen portion bananvand:
Gem dine bananskræller
Efter at have spist en banan, skal du ikke smide skrællen væk. Læg i stedet bananskrællerne i en beholder og dæk to tredjedele af skrællerne med vand. Du kan fortsætte med at tilføje flere skræller, indtil beholderen er fyldt. For at fremskynde nedbrydningsprocessen kan du skære skrællerne i mindre stykker eller blende dem, inden du tilføjer dem til vandet.Lad bananvandet brygge
Når din beholder er fuld af bananskræller, skal du placere den et køligt, mørkt sted og lade bananvandet trække i to til tre uger. Når skrællerne er blevet sorte, og vandet har fået en mørkere farve, er din bananvand klar til brug. Hvis du vil fremskynde processen, kan du lade skrællerne trække i et par dage og derefter koge dem i 30 til 45 minutter. Dette kan hjælpe med at frigive flere næringsstoffer.Fjern skrællerne
Når bananvandet er færdigt, skal du si skrællerne fra og hælde den resterende væske i din vandkande. De brugte bananskræller kan du smide i din kompost.Vand dine planter
Bananvand kan bruges som en del af din almindelige vandingsrutine. Hvis du har kogt skrællerne, skal du fortynde bananvandet med fem dele almindeligt vand, inden du bruger det på dine planter.
Bananvand som en del af din gødningsrutine
Selvom bananvand indeholder gavnlige næringsstoffer, er det ikke nok til at dække alle dine planters behov. Det bør bruges i kombination med andre organiske produkter som kompost eller økologisk gødning for at sikre, at dine planter får alle de nødvendige næringsstoffer.
At lave og bruge bananvand er en nem og miljøvenlig måde at genbruge bananskræller på, samtidig med at du forbedrer dine planters sundhed. Med denne enkle metode kan du få din have til at blomstre og skabe et frodigt, grønt rum.
Kilde: Reader's Digest