8 tips til at komme i gang: Sådan organiserer du køkkenet som en professionel kok

Hus og have

16/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det gør det både sjovere, nemmere og mere effektivt at stå for aftensmaden!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis det er en praktisk løsning, du ønsker, er det en sikker gevinst at organisere dit køkken som en kok.

Men når det gælder de hjemlige rammer, vil de fleste nok også gerne have, at køkkenet trods alt er rart at se på og være i.

Så hvad gør man så lige, hvis man gerne vil have det bedste fra begge verdener?

At fokusere for meget på form og negligere funktion er en almindelig køkkenorganiseringsfejl, vi falder ind i. Med dette i tankerne har Homes & Gardens henvendt sig til en række organiseringseksperter for at finde ud af, hvad de foreslår for enhver ægte elsker af kulinarisk kunst, som også higer efter et velorganiseret køkken.

1. Alt på sin plads

Som Catherine McCord, grundlægger af Weelicious og forfatter til Meal Prep Magic, påpeger, arbejder kokke konstant ud fra princippet om, at alt skal fungere flydende og fungere problemfrit.

"Når jeg tænker på at lave mad og lave mad i et hjemmekøkken, er det første, jeg tænker på "mise en place", som fra fransk til dansk oversættes som "at sætte på plads" eller "alt på sin plads,"' siger McCord.

"For at bevæge dig hurtigt og effektivt i et restaurantkøkken skal du være organiseret og have alt på plads."

Det er derfor at du, når du ser på en ægte koks køkken, vil opleve, at ingene ikke organiseret på helt samme måde, som en professionel arrangør kunne foreslå.

I stedet for at organisere på en måde, der ser visuelt tiltalende ud, foreslår McCord at tage en lidt anden tilgang.

"Sæt dine ingredienser sammen, så du kan producere så mange måltider som muligt på kort tid," siger hun.

2. Opret dedikerede zoner

Hvis du ønsker at designe et køkken som en kok, så har Tanya Smith-Shiflett, ejer og medstifter af indretningsfirmaet Unique Kitchens and Baths, et stort råd.

"Et ordentligt køkken bør have dedikerede zoner," siger hun og foreslår at oprette kategorier, der fungerer for dig. Som nogle eksempler råder Smith-Shiflett til at fokusere på forberedelse, madlavning, oprydning og anretning og servering.

Derfra skal du organisere hver zone på en måde, der giver mening for den aktuelle opgave. Men mest bemærkelsesværdigt på tværs af zoner sikrer Smith-Shiflett altid, at der er én ting:

"Jeg anbefaler masser af bordpladeplads!" siger hun.

Marissa Hagmeyer, medstifter og COO af NEAT Method, er enig i, at det er vigtigt at holde køkkenbordene frie. Faktisk siger hun, at det også er vigtigt, hvor mange kokke du har i dit hjemmekøkken.

"Hvis du laver mad sammen med andre medlemmer af din husstand, kan du også overveje at oprette en forberedelseszone, der ikke forstyrrer kokken," forklarer hun. "Med andre ord, kan skuffer og skabe tilgås samtidigt for forskellige køkkenroller."

3. Fokus på pladsen rundt om dit komfur

Det er selvfølgelig ikke alle måltider, der kræver dit komfur. Men det er stadig, uden tvivl, en af ​​de vigtigste zoner i dit køkken at holde velassorteret og velorganiseret - for det er her, meget af den hurtige handling sker.

"Jeg opbevarer gryder og pander i et skab lige ved siden af ​​mit komfur, så jeg hurtigt kan tilberede måltider," siger McCord.

"De essentielle ingredienser under madlavning er et udvalg af olier, salt og peber."

4. Adskil dit bordsalt og dit tilberedningssalt

Hvis du blot vender dig om til dit bord og tager den samme saltkværn, du bruger til at krydre maden på din tallerken, beder McCord dig om at stoppe.

"Professionelle kokke bruger aldrig saltkar," siger hun. "Du bør altid putte dit salt i åbne retter, så du virkelig kan mærke det og krydre, så du opbygger smag, mens du laver mad."

5. Overvej, hvor du opbevarer dine krydderier

Bortset fra salt siger Smith-Shiflett, at resten af ​​dine krydderier også kræver overvejelse.

Selvom der er mange ideer til opbevaring af krydderier derude, er de ikke altid designet eller udført med en egentlig kok i tankerne.

"Jeg mener, at krydderier bør være i nærheden af ​​kogezonen, men hver kok eller hjemmekok kan føle sig anderledes afhængigt af, hvad der fungerer bedst for dem," siger hun.

Selvom du har begrænset med plads, er der masser af løsninger til, hvor du kan opbevare krydderier i et lille køkken - det kræver bare lidt mere gennemtænkning.

6. Prioritér synlighed og tilgængelighed

En rigtig kok ved, at madlavning er tempofyldt og fuld af bevægelse, og Smith-Shiflett siger, at flere mennesker skal overveje dette, når de designer og organiserer deres hjemmekøkken.

"En hjemmekok bør undgå indsatser eller organiseringssystemer, der skjuler genstande eller fjerner tilgængeligheden på nogen måde," siger hun. "Madlavning kan være meget aktiv, så en bevægelse for at komme til en vare vil altid være mere effektiv!"

Hvordan det ser ud varierer fra person til person, men overvej at droppe enhver køkkenopbevaring eller organisere enheder, der kræver flere trin bare for at få adgang til det, du har brug for.

7. Få mest muligt ud af dine skuffer

Når du tænker på, hvordan en kok driver et køkken, går dit sind sandsynligvis til bordplads og madlavningsområder.

Men ifølge Annie Downing fra Annie Downing Interiors spiller organiserede køkkenskuffer en stor rolle i et effektivt køkken.

"Brug dybere skuffer til opbevaring af gryder og pander og åbne hylder for nem adgang til tallerkener," siger hun.

Hvis du virkelig er dygtig i køkkenet, får du alle dine nødvendige gryder og pander frem, når du forbereder dig - men du skal muligvis have fat i en tallerken eller noget andet hurtigere.

Ashley Macuga fra Collected Interiors er enig og bemærker, at skuffer er særligt praktiske, hvis du bager.

"Det handler om at have skuffer, der kan rumme alle størrelser af pander og bageforme," siger hun. "Husk, at glasfade hurtigt bliver tunge, så skufferne skal være lavet med glider af højeste kvalitet, der kan understøtte brug og vægt."

8. Føl dig ikke tvunget til at dekantere

Et af de mest populære køkkenorganiseringshack lige nu er at dekantere - altså at hælde ingredienser fra deres originale beholdere over i en anden løsning - alt. Men Hagmeyer siger, at kokke ikke nødvendigvis gør dette - så det behøver du heller ikke.

"Hjemmekokke, der laver mad ofte, kan fravælge at dekantere krydderier og olier i deres køkken, fordi de køber ind i større mængder og går hurtigere igennem dem," forklarer hun.

"For dem, der bruger længere tid på at arbejde sig igennem en enkelt krukke basilikum, giver det mere mening at strømline og dekantere, fordi du udskifter det sjældnere."

Når det kommer til stykket, er det kun nyttigt at organisere dit køkken som en kok, hvis du bruger dit køkken som en kok.

Så tag de tips, der fungerer bedst for dig og din husstand, og lad resten ligge.