6 simple trin: Sådan får du de bedste resultater ved tøjvask på 30 grader

Hus og have

24/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det sparer energi, og så får det dit tøj til at holde sig flot længere!

Nogle tror måske, at tøjvask ved den højeste temperaturindstilling er den eneste måde at få en grundig rengøring på - men det kan faktisk skade tøjet.

For dem, der vasker blandede farver og stoffer, er det nok bedst at bruge 30 grader for at forhindre, at farverne løber.

For dem, der er interesseret i at vaske deres tøj ved en lavere temperatur, har vaskeeksperter hos Comfort stofbalsam delt, hvordan en kold vask stadig kan give "gode rengøringsresultater" for at opnå "din bedste vask endnu" på kun seks trin.

1. Sortér vasketøjet

For at få "din bedste vask og sikre, at tøjet forbliver i tip-top stand", er det bedst at sortere vasketøjet for at undgå skader.

Start med at adskille lyst fra mørkt tøj og vask gerne ensartede ting. Hold f.eks. håndklæder væk fra sarte ting.

2. Læs plejeetiketten

Tøjplejemærket vil fortælle dig den maksimale temperatur, et stykke tøj kan vaskes ved. Det er okay at vaske ved en lavere temperatur end anbefalet, "men gå ikke højere op" advarede eksperterne.

Etiketten vil også fortælle, om en beklædningsgenstand kun bør håndvaskes, eller om det skal renses.

3. Forbehandl pletter

Selv "stærkt plettede genstande" kan vaskes ved 30 grader, forudsat at du er "særligt opmærksom".

Eksperterne instruerede: "Forbehandl eventuelle pletter ved at påføre flydende rengøringsmiddel eller en dedikeret pletfjerner direkte på pletten og lade stå i et par minutter.

Når det berørte område er blevet gennemblødt af vaskemidlet eller pletfjerneren, kan tøjet kommes i vasken som normalt.

4. Brug et godt vaskemiddel

Et vaskemiddel af god kvalitet er nøglen til at opnå gode resultater ved lavere temperaturer. Du skal beslutte, om du vil gå efter et bio- eller ikke-biovaskemiddel, selvom biovaskemidler generelt er mere effektive end deres ikke-bio-modstykker, når de vaskes ved 30 grader.

Sørg for at følge instruktionerne under hensyntagen til vandhårdheden for dit område (hårdt vand kræver generelt en højere dosis) og undgå at bruge for meget rengøringsmiddel. Dette er især vigtigt med meget energieffektive vaskemaskiner, som bruger mindre vand.

Tilføj eventuelt tøjbalsam for at holde dit tøj "så blødt som muligt og friskt i op til 100 dage".

5. Vælg den rigtige vaskecyklus

Vaskemaskiner har forskellige cyklusser, så det er vigtigt at matche de stoffer, der vaskes, til den rigtige vaskecyklus. Hvis de ting, der vaskes, er bomuld, skal du sørge for at vælge en bomuldsvask, og for sarte varer som silke er der ofte en anden indstilling for dette.

Forskellige typer maskiner har forskellige programmer - nogle kan have op til 20, inklusive meget specifikke til ting som babytøj og endda en indstilling, der kan være egnet til mange beklædningsgenstande, der egentlig skal håndvaskes.

6. Fyld vaskemaskinen korrekt

Sæt fuld belastning på for at maksimere energieffektiviteten, men sørg for heller ikke at overbelaste maskinen. En vaskemaskine "bør aldrig fyldes mere end tre fjerdedele af tromlen".

Hvis tromlen er fyldt for meget, kan tøjet ende kun delvist rent. Dette er ofte en af ​​grundene til, at tøj stadig kan lugte, efter at det har været igennem vask.

Kilde: Express