5 råd: Sådan gør du vinduerne klar til sommer

Hus og have

03/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Maj er den perfekte måned til at få dine vinduer til at stå krystalklare. En britisk ekspert deler er sine bedste tips og tricks.

Med lysere vejr lige om hjørnet, er maj et godt tidspunkt at få vinduer til at funkle. Der er mange metoder til at pudse vinduer på, men nogle kan resultere i stribede og udtværede mærker, som kan blokere lyset og se rodet ud.

Jade Oliver, showroomstylist hos Express Bi-Folding Doors, har samlet nogle tips, som hun har delt med Express.

Tag det øverste lag af

Jade forklarede: "Både inde og ude vil der være en opbygning af snavs på vinduer overalt i hjemmet.

"Det er fristende at sprøjte hvert område med varmt sæbevand med det samme, men dette vil få støvet til at klæbe til glasset, og du flytter det bare rundt i stedet for at fjerne det.

"Brug en støvkost til at løsne eventuelle støvpartikler først, og prøv derefter forsigtigt at støvsuge med børstehårene for at undgå at ridse overfladen.

"Til sidst, for at komme ind i hårdere afkroge, såsom hjørner, skal du bruge en støvkost for at komme snavset til livs."

Timing er alt

Ikke nok med at foråret er et godt tidspunkt at opfriske vinduer efter vinteren, det er også det "optimale" tidspunkt at få det "bedste" rengøringsresultat ifølge den professionelle rengøringshjælp.

Rengøring af vinduer om vinteren kan være farligt samt tilføje frustrationer, da vinduerne snart vil kræve endnu en rengøring.

Eksperten sagde: "For at holde en høj standard, skal de rengøres en eller to gange om ugen."

“Om sommeren kan det direkte sollys gøre jobbet frustrerende og afsløre striber, så vi vil anbefale at få det bedste ud af foråret."

“Vejret er mildt, så der er ikke altid risiko for regn, solen påvirker ikke finishen, og de kan rengøres sjældnere. Start månedligt indtil sommeren, og op til anden måned herefter, hvis det er nødvendigt."

Rengøringen

Ud over at bruge varmt sæbevand og en gummiskraber for at få en professionel finish, anbefalede Jade også at tilføje noget almindelig eddike.

Syren i eddiken hjælper med at fjerne det voksagtige lag, der ofte forårsages af rengøringsmidler, som kan få vinduet til at virke uklart.

Vinduesfilmen er en magnet for stribemærker, så at tilføje et stænk hvid eddike til din rengøringsrutine hjælper med at fjerne dem.

For at bruge hvid eddike skal du blande lige dele hvid eddike og varmt vand med et stænk opvaskemiddel for den "ultimativt budgetvenlige" vinduespudserspray.

Striber

Jade fortsatte: "Uanset hvor rent vinduet er, kan vandmærker og striber få dem til at se beskidte ud."

“Selvom det er vigtigt at bruge et uparfumeret og ufarvet glasrens, er nøgleingrediensen kluden. Brug af en gammel klud, støvkost eller køkkenrulle vil kun sprede pletterne på glasset."

"En mikrofiberklud, der er foldet rigtigt, vil virke perfekt. Sørg for, at den er foldet over mindst én gang, så ingen olier fra din hud trænger sig igennem materialet og smører på glasset.

”De små fibre i en mikrofiberklud vil absorbere alt, hvad de kommer i kontakt med. Sørg for, at der er et lag mellem din hånd og vinduet ved at folde kluden, og skrub fra venstre mod højre. Gnidning i cirkler vil skabe en statisk elektricitet, som støv kan klæbe til."

Udenfor

Det kan være dyrt at hyre en professionel til at pudse vinduer, men det kan være svært at rengøre udvendigt, især hvis man bor i lejlighed.

Begge sider af et vindue skal være pletfri for de bedste resultater, og at efterlade den ene side snavset vil resultere i en dårlig finish, men sikkerheden er altafgørende.

Eksperten bemærkede: "Hvis du kan rengøre udefra, er produkter, der kan gøres længere nøglen. Skyl vinduerne med en slange og brug en forlænget moppe med varmt sæbevand og hvid eddike. Læn dig ind i moppen og lad din kropsvægt anvende det korrekte tryk for at gnide snavset af. Brug en forlænget skraber til at fjerne overskydende væske for at undgå striber."

"Hvis du gør rent indefra, vil vi for en sikkerheds skyld anbefale at bruge en magnetisk vinduespudser, så du ikke behøver at læne dig for langt ud og rengøre den, som om den var inde."