5 fordele ved en vild have: Derfor bør du også dyrke vilde blomster i din have

Hus og have

17/07/2023

Foto: Pexels @Kristina Paukshtite
Foto: Pexels @Kristina Paukshtite

Skrevet af Katrine Lykke

Vilde blomsterhaver vokser i popularitet, efterhånden som flere mennesker indser fordelene ved vilde haver - ikke kun for ejeren, men også for miljøet.

De vilde haver dukker op over alt i landet. Der er nemlig mange fordele ved at lade de vilde bede vokse frem.

Nogle erstatter små dele af græsplænen med vilde bede, mens andre udnytter dem i områder, der er svære at dyrke. 

Tomsguide giver dig her FEM gode grunde til selv at give dig i kast med en vild have.

1. Let at dyrke 

Vilde blomster vokser naturligt i vores nordiske natur. Derfor er de hårdføre og kræver minimal pleje for at vokse. 

De vil selvfølgelig kræve lidt pleje i starten, når bedet skal etableres, men på sigt vil der være behov for relativt lidt pleje, især sammenlignet med vedligeholdelse af en græsplæne. 

Du behøver fx ikke at klippe området regelmæssigt, gødning er ikke påkrævet, og du behøver heller ikke at vande så ofte.

2. Billigere at vedligeholde 

Græsplæner såvel som almindelige blomsterbede kan være dyre at vedligeholde, når du tænker over det. Der er omkostningerne til den løbende vandforsyning, gødning, energi eller brændstof til plæneklipperen og omkostningerne til friske frø og planter. Og hvis du har hyret nogen til at tage sig af din have, er omkostningerne større endnu.

Det fantastiske ved vilde blomster er, hvor lidt de koster at dyrke og vedligeholde. Frøene er billige og bredt tilgængelige, og når bedet først er etableret, sår mange sorter sig selv igen og giver dig en løbende forsyning af friske blomster - helt gratis.

3. Tørketålende 

Vilde blomster er generelt tørketolerante, når de først er modne og kan overleve på regelmæssig nedbør alene. Det sparer dig for både kræfter og penge med hensyn til vanding, men det betyder også, at vilde blomster kan være en nyttig løsning til solrige, udyrkede steder i din have, hvor andre planter måske ikke kan vokse. Det er meget bedre at udfylde disse pletter med vilde blomster end at lade dem stå blotlagte hen, da det ellers kan være et mekka for ukrudt.   

Vilde blomster foretrækker typisk fuld sol, så husk dette, når du vælger det bedste sted i din have.

4. Føde til dyreliv og insekter 

En vildblomsthave vil også tiltrække gavnlige bestøvere til din have, såsom kolibrier, bier og sommerfugle. Din vilde blomsterhave vil levere den nødvendige mad til at sådanne insekter og dyr, hvilket er godt for naturen såvel som andre planter. Bestøvning er nødvendig for at kunne dyrke frugt og grøntsager - så du vil også gøre dine egne afgrøder en tjeneste. 

Rovinsekter, såsom mariehøns og svirrefluer vil også blive tiltrukket af din vilde have. Disse insekter kan hjælpe dig med at kontrollere eventuelle skadedyr, herunder irriterende bladlus, og spare dig for unødvendige skader på planter og at skulle anvende pesticider.

Når dine blomster er færdige med at blomstre om efteråret, kan du bare lade frøhovederne blive siddende, da de giver en tiltrængt fødekilde til sultne fugle hen over vinteren.

5. Bedre for miljøet  

Ud over at hjælpe det lokale dyreliv, er vilde blomsterhaver generelt gavnlige for miljøet, fordi de understøtter biodiversiteten.

Der er utallige arter af planter i en typisk vild blomsterhave, og ved at dyrke dem, tilskynder du en mere mangfoldig vækst andre steder.

En vildblomsthave optager naturligvis også kuldioxid for at vokse, så du fremmer også en renere atmosfære i processen.