4 gode råd fra byggesagkyndig: Sådan undgår du fugt i boligen

Hus og have

23/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

De danske hjem er angrebet af fugt som aldrig før.

Den netop overståede vinter blev den næstvådeste i Danmark, siden DMI begyndte at måle i 1874.

Det våde vejr har fået fugten til at stortrives og skabe problemer i de danske boliger i en hidtil uhørt høj grad.

Byggesagkyndig.nu, der er repræsenteret over hele landet, havde 130 procent flere gennemgange af fugt- og skimmel i december, januar og februar sammenlignet med samme periode året før.

"Vi har aldrig før oplevet, at så mange boligejere er plaget af fugt, som tilfældet er lige nu og stort set har været gennem hele vinteren. Heldigvis ser vi, at danskerne er meget opmærksomme på at gøre noget ved problemet, og det er godt, da fugt er noget af det, der kan forårsage allerstørst skade på boligen overhovedet," siger Christian Norborg, der er CEO hos Byggesagkyndig.nu.

"Fugt kan skabe et dårligt indeklima og gøre alvorlig skade på for eksempel gulve, vægge og tagkonstruktioner. Samtidig er det ofte også med til at forårsage skimmelvækst, som mange mennesker er allergiske overfor, og som derfor kan gøre et hus ubeboeligt," uddyber Christian Norborg, som anbefaler følgende råd til et sundere og mindre fugtigt indeklima.

Lav gennemtræk

Hvis der sidder fugt på ruderne hver morgen, og det bliver siddende hele dagen, er der højst sandsynligt en dårlig udluftning i boligen, hvilket skaber en høj luftfugtighed.

Skimmel vokser kun ved en luftfugtighed over 70 procent, så luft ud med gennemtræk tre gange om dagen i mindst fem minutter, for at holde den nede.

Tør tøjet udenfor

Når vi tager bad, laver mad eller tørrer tøj, dannes der en masse fugt, som vi heldigvis nemt kan begrænse.

Hæng vasketøjet til tørre udendørs, husk at tænde for emhætten ved madlavning, og åbn vinduet på badeværelset, når du tager bad.

18 grader som minimum

Mange kan godt lide at have det væsentligt køligere i soveværelset end i resten af huset, men i forhold til fugt er det ikke en god idé, da store udsving i temperaturen øger risikoen for fugtproblemer.

Forsøg derfor at holde nogenlunde samme temperatur i alle husets rum og gerne mindst 18 grader.

Kig og lugt

Du kan selv tjekke for synlig skimmelsvamp, som oftest opstår bag møbler, hvor luften cirkulerer dårligt, og langs ydervægge.

Lugter det jordslået, kan det også være et tegn på skimmelsvamp, men det kan være svært at lugte, hvis man færdes i det dagligt.

Hvis man er i tvivl, bør man få en professionel til at tjekke huset.