3 tips til at vinteropbevaring af dine roser og sikre dig en 'smuk forårsblomstring'

Hus og have

29/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

At vinteropbevare roser er en afgørende faktor for at sikre, at du får mest muligt ud af din plante om foråret.

Roser kan naturligt tåle frostforhold, fordi de går i dvaletilstand, men der er et ekstra trick, gartnere kan tage for at forbedre deres beskyttelse.

Mange eksperter argumenterer for, at vinteropbevaring af planterne er den bedste måde at forhindre alvorlige skader og sikre, at blomsterne vender tilbage år efter år.

Vinterskader opstår generelt, når der er kraftig vind eller temperaturerne falder for drastisk, men gartnere har opdaget tre måder at imødegå disse risici på.

En af de mest drastiske foranstaltninger for at beskytte haveplanter er at dække dem med muld i en stor bunke, efter at de er blevet beskåret. Den bedste muld til denne opgave er en, der indeholder minimalt eller intet vand, da dette vil forhindre, at beskyttelseshylden fryser for meget over.

Dæk dem til

En anden måde at vintersikre dine roser på, er at roserne dækkes med et tykt lag halm, blade og kompost, da dette giver en beskyttende lag, der isolerer jorden.

Ifølge haveentusiasten Nathan Turner fra @nturnerdesigns og hans ven Danny er der en praktisk metode til at beskytte klatreroser og sikre store blomster om foråret.

"Ideen er at få roserne helt strippet for blade, fjerne alle små side-skud og derefter binde dem så tæt som muligt til din struktur," forklarede Danny.

"Ved at gøre det får du en smuk forårsblomstring."

Hun binder sideskuddene på sin rosenbusk til et espalier og fortsætter: m“Hver af disse små knopper vil skyde en ny stok, der går direkte op mod solen og producerer en blomst.

"Så jo flere laterale stokke du har, jo flere blomster har du."

Prikke over i'et

Sidst, men ikke mindst, argumenterer haveeksperter ofte for, at det er vigtigt at stoppe med at gøde mindst seks uger før den første frost, da det vil modvirke ny vækst.

Derved er det mere sandsynligt, at planten går ind i en hvilende tilstand og aktiverer dens eneste naturlige forsvar mod elementerne i tide til vinteren.

En tommelfingerregel er, at gartnere bør begrænse deres gødning til et absolut minimum af to gange om året; i foråret og i midten til sensommeren.

Kilde: Express