Madlavning og bagning er bedst med rene køkkenredskaber. Det gælder også bageplader, som ofte bliver glemt.
Hvis du lader snavset hænge for længe, kan der dannes grimme skorper og pletter, som er svære at fjerne, fordi de brændes ind under bagningsprocessen. Med nogle hjælpemidler de fleste har alligevel kan du rense selv stærkt snavsede bageplader.
Det skriver Tag24.
Uanset hvor forsigtig du er, og hvis du bruger nok bagepapir til bagning og stegning, vil hver bageplade med tiden blive snavset.
Hvis varmt vand og en svamp ikke opnår den ønskede effekt, og bagepladen ikke bliver ren, tyr mange til kendte rengøringssprays.
Disse er normalt dyre, dårlige for miljøet og kan også være sundhedsskadelige.
Så hvorfor ikke bruge gennemprøvede midler som natron, salt og eddike og rense bagepladen med dem? Ikke nok med at næsten alle har disse ting derhjemme, de tilbyder også et enormt besparelsespotentiale.
Rens bagepladen med salt
1. trin: Først fordeles rigeligt salt på bagepladen, så især de stærkt snavsede områder dækkes med det.
2. trin: Bagepladen sættes nu i den forvarmede ovn (50 grader) i cirka 30 til 50 minutter, indtil saltet bliver let brunt.
3. trin: Bagepladen tages derefter ud af ovnen og saltet smides væk.
4. trin: Når pladen er kølet lidt af, kan den blot skylles rent med vand og en svamp.
Rens bagepladen med natron
1. Trin : Fordel omkring 50 gram bagepulver på den snavsede bageplade, og tilsæt derefter nok vand til at dække pladen.
2. trin: Det hele skal nu have lov til at virke i et par timer, indtil snavset begynder at opløses.
3. trin: Hvis andet trin ikke lykkes, kan bakken også sættes i ovnen i cirka 20 minutter ved 100 graders undervarme. Vandet vil nu fordampe, og det særligt genstridige snavs skulle komme af.
4. trin: Til sidst rengøres den afkølede bageplade ordentligt med frisk vand og lidt opvaskemiddel.
Rengøring af bagepladen med eddike
1. Trin: Hæld først nok eddike på bagepladen til at dække hele overfladen. Vi anbefaler at bruge æble- eller vineddike.
2. trin: Nu sættes den snavsede bakke i den forvarmede ovn ved 200 grader i cirka 20 minutter. Den resulterende damp løsner belægningerne.
3. trin: Når tiden er gået, hældes eddiken væk, og det opløste snavs tørres af bagepladen med rent vand og en svamp.
Tip: For at reducere den skarpe lugt af eddikesyren kan halvdelen af eddiken erstattes med citronsaft. Som et resultat dufter køkkenet behageligt frisk.