3 husplanter, der stopper vindueskondens og bekæmper skimmel

Hus og have

29/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Der er mange grundt til, at husplanter får en plads i hjemmet – herunder for at tilføje et strejf af farve til ethvert rum. Nogle af dem kan imidlertid også hjælpe med at forhindre kondensation og skimmel i at danne sig.

Indendørs planter kan hjælpe med at rense luften indendørs ved at opsamle fugt og absorbere skadelige toksiner.

Wendy Rea, en ekspert i blomsterkunst og direktør for Direct2Florist, har delt de bedste planter at vælge denne vinter.

Fredslilje

Wendy forklarede: "Fredsliljer fjerner også toksiner fra luften og forhindrer ophobning af skimmel og meldug i hjemmet. Deres smukke blade gør dem til det perfekte valg for at forfriske og oplyse vores indendørs rum i de mørkere, koldere måneder. Fredsliljer foretrækker indirekte sollys, så hold dem væk fra vinduer for at forhindre udtørring og forlænge deres levetid."

Denne husplante har en naturlig evne til at absorbere skimmelsporer fra luften, så den bør placeres på områder, hvor skimmel sandsynligvis vil forekomme.

Sansevieria (Svigermors skarpe tunge)

Eksperten sagde: "Svigermors skarpe tunge er en naturlig luftrenser og er kendt for at fjerne skadelige kemikalier fra hjemmet. Planterne er lette at passe, da de kan bruges i ethvert rum. Du kan placere dem i ethvert ønsket rum rundt om i hjemmet, og de vil forblive friske og sunde i de kedeligere vintersæsoner."

Denne husplante renser luften ved at absorbere toksiner gennem bladene og producere ren ilt. Nogle eksperter anbefaler at placere sansevieria i soveværelset på grund af disse faktorer.

De er også gode til at fjerne masser af andre skadelige kemikalier som xylener, trichlorethylen, toluen, benzen og formaldehyd samt at hjælpe med at bekæmpe kondens.

Planten hjælper med at absorbere overskydende fugt fra luften gennem små porer i bladene, kendt som stomata, i løbet af dagen.

Orkideer

Blomsterhandleren fortsatte: "Orkideer er en god tilføjelse til steder, hvor vi slapper af derhjemme såsom soveværelset eller stuen, da deres fordele hjælper med at lindre stress og øge afslapning, modvirke depression og angstniveau.

"De hjælper dig også med at fokusere ved at gøre luftkvaliteten bedre, så de er gavnlige at introducere på en arbejdsplads. Orkideer kræver lidt mere pleje end andre planter og skal vandes regelmæssigt – en gang om ugen er ideelt. De skal placeres i et miljø med en stabil temperatur, så det er bedst at holde dem væk fra vinduer og radiatorer."

Chris Bonnett fra GardeningExpress.co.uk sagde: "Skimmelsvamp i hjemmet skyldes overskydende luftfugtighed. Varme rum som badeværelser og køkkener er særligt udsatte. At bruge planter til at hjælpe med at holde skimmelsvampen i skak er en praktisk og naturlig måde at kontrollere luftfugtigheden og fugtigheden i dit hjem.

Og hun rundede af med at sige: "Hvor god en plante er til at reducere luftfugtigheden afhænger helt af dens evne til at absorbere dug, dis og anden fugt gennem dens blade."

Kilde: Express.