2 simple måder, du kan rense din bruser, hvis den er helt kalket til

Hus og have

15/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Du har mindst en af tingene derhjemme - og faktisk nok dem begge to!

I Danmark har vi rigtig hårdt vand (ja, jeg synes også det er et mærkeligt udtryk for en væske). Det betyder, at der er forholdsvis meget kalk i vandet, og det er der ikke noget galt i, når vi drikker det.

Men over tid kan kalken give problemer - både i forhold til husholdningens funktioner og ikke mindst udseende.

Kalkaflejringer er og bliver noget F**den har skabt, for det er både grimt, ulækkert, øger behovet for rengøringen, og så kan det være hulens svært at slippe af med, hvis man ikke lige får renset de forskellige ting hyppigt.

Et eksempel er brusehovedet. Aflejringerne er slemme nok, men efterhånden kan kalken ophobe sig og sætte sig i dyserne, så de lukker til. Til sidst ender du med kun at have en halvt, måske endda kun kvart, fungerende bruser, fordi der er så få fungerende dyser tilbage.

Men der er naturligvis noget, du kan gøre ved det!

Mange vil nok med det samme tænke på at købe et rengøringsmiddel specifikt til dette problem, men det er faktisk slet ikke nødvendigt - du har nemlig det, du skal bruge, derhjemme.

Første metode: Natron

Det første tip går ud på at blande 2-3 teskefulde natron med vand. Tilsæt vandet gradvist, og endelig ikke for meget! Det skal blive en form for blød glasur.

Når du har lavet blandingen, smører du det på aflejringerne på brusehovedet, og så skal du ellers bare lade det sidde et par timer.

Blandingen har til den tid opløst kalken i en sådan grad, at du nemt kan få aflejringerne af ved at skrubbe med en gammel tandbørste eller lignende. Sørg for at skylle godt efter med rent vand.

Tip: Hvis du også vil rense brusehovedets blanke overflade, så lad være med at bruge for grov en børste, da det kan risse overfladen.

Grunden til, at natron virker mod kalk, er, at kalk er basisk, hvorimod natron er det stik modsatte. Det betyder, at de neutraliserer hinanden.

Det er også grunden til, at den næste metode virker!

Anden metode: Eddike

Eddike har nemlig de samme egenskaber som bagepulver i forhold til at opløse kalk.

Du kan bruge eddike til at slippe af med afejringerne på brusehovedet på to måder:

  • Til den ene skal du bruge en skål

  • Til den anden skal du bruge en plastikpose og et par kraftige elastikker

Ved skålmetoden skruer du brusehovedet af, hælder eddiken op i en skål og putter brusehovedet ned i eddiken. Efterhånden vil du kunne se, at flager af kalk simpelthen løsner sig og flyder rundt i eddiken.

Lad brusehovedet stå i op til to timer, tag det op, fjern de sidste kalkrester med en gammel tandbørste og rens grundigt med vand.

Ved posemetoden fylder du eddike i en plastikpose, som du så sætter fast rundt om brusehovedet med elastikkerne - du behøver dermed ikke at skrue brusehovedet af. Sørg for, at alle kalkaflejringer er dækket af eddiken.

Derefter er det samme fremgangsmåde som ved skålmetoden.