2 buske, der skal beskæres i oktober for at fremme blomstring i foråret

Hus og have

15/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Den første frost nærmer sig med hastige skridt. Med det bremser væksten af buskene ned, og det er et oplagt tidspunkt for gartnere at begynde at beskære. Og her får du af vide, hvordan du bedst beskærer sommerfuglebusk og roser.

Gartneren Sarah Raven har delt to haveplantevarianter, der "skal" beskæres nu.

Inden man ved, hvad man skal beskære, opfordrede eksperten gartnere til at fortsætte deres regelmæssige opgave med at fjerne visne blomster. Der er flere grunde til, at det er en god idé at fjerne visne blomster, men den vigtigste er, at det opfordrer til en anden blomstringsbølge, så planten bruger sin energi på dannelse af nye blomster i stedet for frugt og frø.

Dette betyder, at gartnere typisk får en mere farverig have i længere tid, da nogle planter blomstrer lige indtil den første frost.

1. Sommerfuglebusk (Buddleia)

Sommerfuglebusk, også kendt som sommerfuglebusk, findes i mange haver som en hurtigvoksende busk.

Nogle sorter af sommerfuglebusk kan blive rodede, hvis de overlades til sig selv og bliver en sammenfiltret masse af skud. Så for at holde dem pæne forklarede Sarah, at "høje sommerblomstrende buske som buddleia skal beskæres til omkring halvdelen af deres højde for at forhindre skade fra vinterens vinde og for at gøre dem pænere."

Hun insisterede også på, at gartnere "fjerner skudskud", der vokser omkring bunden af busken.

2. Roser

Hvis haverne er udsat for blæst, er det tilrådeligt at beskære roserne tidligt for at reducere den potentielle skade forårsaget af "vindbrydning".

Sarah hævdede, at to bestemte roser, der har brug for beskæring, er klatre- og slyngroser: "Beskær klatre- og slyngroser roser, når de er færdige med at blomstre, og bind stænglerne op, før efterårets vinde forårsager skade. Eventuelle døde, syge eller beskadigede grene skal beskæres til jorden eller en sund knop.

Og hun tilføjede: "Beskær sidegrene tilbage med cirka to tredjedele til en knop, der vender udad, og bind dem vandret for at fremme blomstrende skud. Gartnere skal også samle faldne blade under rosenbuske "så de ikke bærer sygdomme over til næste år" og ender med at ødelægge planten.