Gamle undskyldninger for sygedage fundet på ægyptisk tempelsten

Historie

02/06/2024

Genrefoto: Shutterstock
Genrefoto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Det er ikke et nyt fænomen!

Det viser sig, at det at melde sig syg fra arbejde har dybe rødder i menneskets historie.

En af de mest opsigtsvækkende undskyldninger nogensinde er fundet indgraveret på en kalkstenstavle fra det gamle Egypten.

Denne opdagelse, der nu er udstillet i Det Britiske Museum, giver et sjældent indblik i arbejdsvilkårene under bygningen af de store pyramider.

Det skriver Lad Bible.

Særegne sygemeldinger

Stentavlen dateres tilbage til 1250 f.Kr. og indeholder en liste over grunde til, at arbejdere ikke kunne møde op på arbejde. De arbejdede dengang på pyramiderne og boede i arbejderbyen Deir el-Medina ved Nilen.

En arbejder ved navn Pennub noterede, at hans mor var syg – en ganske almindelig undskyldning. En anden, Serba, rapporterede, at han var blevet bidt af en skorpion – en mindre almindelig, men stadig forståelig årsag.

Brygning som fraværsgrund

Men den mest overraskende fraværsårsag på tavlen var, at nogle arbejdere måtte blive hjemme for at brygge øl.

"Det må være den bedste undskyldning, jeg nogensinde har set nogen sende til deres chef," siger en talsperson fra museet.

Øl havde en afgørende rolle i de gamle egypteres liv, og blev betragtet som en daglig fødevare og nydt i store mængder under religiøse fester. "I det gamle Egypten var øl så essentielt, at det primært blev behandlet som en form for mad.

Det blev indtaget dagligt og i store mængder ved religiøse festivaler og festligheder," forklarer Det Britiske Museum.

En historisk opdagelse

Denne opdagelse blev gjort i forbindelse med ny forskning, der også har afsløret, hvorfor pyramiderne er bygget tæt sammen og i linje langs en gammel gren af Nilen.

Jordprøver og satellitbilleder tyder på, at 31 af pyramiderne oprindeligt blev bygget langs en 64 km lang gren af floden, hvilket også omfattede frodige grønne områder, der strakte sig yderligere ud i ørkenen.

Så næste gang du besøger pyramiderne, kan du takke både floden og de gamle brygmestre for det syn, der møder dig.